Проф. Тотка Трифонова: Европа харчи годишно по 6.5 млрд. евро за възстановяване на замърсените почви

 

Международната конференция за почвата и агротехнологиите ще продължи до 15 май
Снимка на ССА

Снимка на ССА

„Разходите по възстановяване на увредените земи са в измерения, които многократно превишават всички необходими разходи по превантивната дейност за опазване на почвите. Данните показват, че само за възстановяване на замърсени земи в Европа се изразходват повече от 6.5 млр. евро/година, по-голяма част от тях платени от частни компании, но това е голям финансов ресурс, който би могъл да се използва за други цели.“ Това заяви председателят на Селскостопанска академия (ССА) проф. Тотка Трифонова при откриването на Международната конференцияПочвата и агротехнологиите в променящия се свят“ вчера, съобщават на интернет страницата си от ССА. Конференцията е посветена на Международната година на почвите и 140 –та годишнина от рождението на Н. Пушкаров. Събитието ще продължи до 15 май в парк-хотел „Москва“, София.

Проф. Трифонова припомни, че на 20 декември 2013 г. на Общото събрание на ООН взе решение 5 декември да бъде отбелязван ежегодно като световен ден на почвата, а 2015 г. да бъде обявена за международна година на почвата. „ В рамките на инициативата „Глобално партньорство за почвата”, Организацията на ООН по прехраната – ФАО, препоръча широкото признаване на важността на почвата за осигуряване на прехрана на човечеството и нейната ключова роля в екосистемите. От тук и важността на нейното устойчиво управление и опазване. Както се казва ние не сме наследили тази земя от предците си, по-скоро сме я взели назаем от децата си“, каза още тя. Председателят на ССА изнесе и пленарен доклад на тема „Зелени агротехнологии“.

Конференцията продължава със тематични сесии: Нови знания за почвите. Почвено и растително здраве. Земеползване и агротехнологии за устойчива околна среда.Млади учени в почвознанието и екологията. Устойчиво управление на почвените и водните ресурси. Участниците ще представят и постерни сесии.

 

Leave a Comment