Как се отглежда доматът като дърво, за да роди 30 т/дка

Доц. Христо Симидчиев разказва за уникалната технология, която за пръв и последен път е наблюдавал в производствената база на Sony в Япония

Читатели на АгроПловдив се обърнаха към вестника с молба да представи по-подробно технологията, при която доматите могат да се отглеждат като дърво. От своя страна ние потърсихме доц. д-р Христо Симидчиев*, който преди 30 години е видял на живо в Япония прилагането на това умение. Експертът в оранжерийното производство с готовност се отзова на поканата да разкаже за технологията. Ето какво записахме:

 

Доц. Христо Симидчиев

Доц. Христо Симидчиев

През 1984-1985 г. бях на посещение в Япония и там видях да расте в оранжерия домат-дърво. Финансирането на технологията и самият опит бяха на фирмата Sony. И по-специално, това беше разработка на отдела, който се занимава с производството на пластмасовите кутии на електрониката на корпорацията. Тогава имах възможността да наблюдавам технологията на живо както при доматите, така и при краставиците и пъпешите. Това беше много интересно, защото в този период и у нас навлизаше хидропониката. Уникалната технология на Sony не намери приложение, защото по това време хидропониката навлезе в Холандия и добивите в оранжерии започнаха да се увеличават драстично. От едно дърво не можеше вече да се получи толкова голям добив, колкото в една оранжерия, в която е въведена хидропонната система и където се отглеждат по нормален начин растенията. Така опитът на Sony остана в миналото и аз нямам информация отглеждането на зеленчуци като дърво да се е развило в практиката.

Но от гледна точка на биологията, тази „дървесна“ технология е много интересна. Защото действително в рамките на една година може от един обикновен сорт домат да се получи такова развитие. По принцип доматът е многогодишно растение и може да се отглежда 2-3 години, но това не се практикува, защото е свързано с добиви и качество.

Каква е технологията?

Най-важната особеност е, че доматеното растение се отглежда чрез хидропоника. Второто, което е много интересно и трябва да се обясни от технологична гледна точка е, че в тази оранжерия почти няма проветряване. Тоест, на 1.5 м над това дърво, оформено като асма, температурата е сравнително висока. Достига 30-35 градуса. И точно там е тайната на тази технология. Високата температура, която е над растението, предизвиква висока обмяна на вещества. Тоест, растението започва да черпи повече и повече вода, за да може да се охлажда. В същото време корените на домата, които са около 3 квадратни метра, се намират в хидропонна среда, т.е. те са потопени във вода и хранителни вещества. И колкото се увеличава транспирацията, толкова се увеличава и нуждата от хранителни вещества. И тогава те се натрупват с много по-голяма скорост в самото растение. Тук е и обяснението защо стъблото на домата става с дебелина между 5 и 10 см. Това се предизвиква главно от обмяната на веществата.

Ако растението не е в оранжерия, не може да се постигне този резултат. И не бива да се мисли, че това е специален сорт.

Снимка от оранжерията на Sony

Снимка от оранжерията на Sony

На снимката се вижда добре, че резервоарът с хранителни вещества е на земята. Оставени са четири разклонения, другите са премахнати. На практика, когато доматът е детерминантен (пълзящ, с ограничен растеж) сорт формира 3-4 – разклонения. Но този сорт, който е на снимката, е индетерминантен, т.е. с неограничен растеж. Въпросните 3-4 разклонения, които формира растението, се качват на конструкция. До височина 1.5 метра са махнати всички други разклонения и листата.

Едно абсолютно развито дърво заема около 40 квадратни метра. За това са необходими 10-11 месеца. Но доматът започва да плододава на стотния ден (от 90 до 110 дни в зависимост от сорта). Преди това е направено разсаждането на растението, което е било на поне 50 дни. Но при отглеждането на домата като дърво не се бърза с беритбата, за да може растението да развие вегетативната маса – клони и листа, от които да се храни.

На такъв домат-дърво могат да се преброят 12-15 хиляди плода. Ако приемем, че това растение е в оранжерия около 50 кв.м., в една оранжерия от 1 дка могат да се поставят 20 такива домата. При 15 хиляди плода на дърво, със средно тегло 120-150 грама, добивът няма да нахвърли 30 тона. Докато при съвременните технологии с хидропоника, ние говорим за добив от 50-60 тона от декар.

Доц. д-р Христо Симидчиев е сред най-добрите експерти в оранжерийното производство у нас. Отначало е работел в Тексим – предприятието, което в годините на социализма се занимаваше с търговска дейност, но заедно с това е построило и първите оранжерии в Звъничево, а по-късно и в Стрелча. След това е продължил научна дейност в Институт по зеленчукови култури „Марица“, където от 1979 г. е бил зам.-директор, а към 1992 г. го напуска като директор. Междувременно е специализирал в Холандия, Германия, Великобритания, Испания, Канада. „В онези години България беше на престижно място в оранжерийното производство, но за съжаление всичко се промени. Преди никога не съм си представял, че у нас ще дойде момент да внасяме домати и ябълки. В момента ние не произвеждаме дори 15% от продукцията, която е необходима. За да се храни здравословно, един човек се нуждае ежедневно от 400 грама зеленчуци. Ние бяхме стигнали това ниво. Тоест 120-130 кг на човек годишно, от които 70-80 кг са зеленчуци, а останалото – картофи. А сега консумацията на зеленчуци е спаднала, така както и нашето производство“, коментира Христо Симидчиев. След 1992 г. е работел 10 години в Мексико по покана на правителството. В момента се занимана с проектиране и консултации в оранжерийното производство.  

Христо Симидчиев е подготвил и книга за модерното оранжерийно производство със заглавие „За хидропониката от А до Я“, която ще се появи на книжния пазар през юни.

Прочети още: Експертът обяснява защо добивите в нашите оранжерии са наполовина на холандските

5 Comments

  1. Хари каза:

    Това им е главното достойнство на бългаарските професори – да зяпат умно,когато ходят в чужбина и да ни обясняват защо това не може да стане в България. По времето,когато е бил в Япония,юпонците отглеждаха зеленчуци в задните помещения на магази-ните с надпис върху опаковката“Не ги мийте–ще ги замърсите.“ Благодара за съветите от такива професори–не са ми нужни. Разликата БГ–свят,е че светът ви казва как нещо може да стане,докато БГпроф–как НЕ МОЖЕ.

  2. Четец каза:

    Нормално е да се получават по 65-70т домати от декар и у нас и е правено много пъти ,но е безсмислено о т икономическа гледна точка.Освен това само К///ц расте в чужди ръце…Дрън…дрън дрънн….

  3. mima каза:

    Интересно е какви са вкусовите качества на тези домати.Едва ли са същите като на тези ,наше родно производство и вероятно са пълни с нитрати.

  4. mima каза:

    Интересно е какви са вкусовите качества на тези домати.Едва ли са същите като на тези ,наше родно производство и вероятно са пълни с нитрати.

  5. Това е изключително интересно!

Leave a Comment