ДФЗ изплати над 5.5 млн. лв. за 2.2 тона плодове и зеленчуци

дете похапва морковДържавен фонд „Земеделие” изплати над 5,5 милиона лева по схемата „Училищен плод” за Кампания 2014/2015 г. Със средствата са осигурени почти 2.2 тона свежи плодове и зеленчуци. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на Фонда д-р Лозана Василева в Стара Загора.

В кампания 2014/2015 г. схемата „Училищен плод” обхваща 2 898 учебни заведения и 403 289 деца, а общият ѝ бюджет е 11,9 милиона лева.

Зам.-изпълнителният директор отчете, че от стартирането на схемата през 2010/2011 г. до сега броят на учебните заведения, включени в обхвата й, се е увеличил близо 3 пъти. Д-р Василева отбеляза, че през последните 2 години бюджетът по схемата „Училищен плод” се усвоява на 100%, а средствата, които Фонда отпуска за доставката на свежи плодове и зеленчуци, се увеличават с всяка следваща година.

Сред добрите резултати по схемата „Училищен плод” се оказаха увеличаващите се спрямо предходната учебна година количества на раздаваните български плодове като круши, сливи и грозде. От представените съпътстващи мерки като по-интересни за гостите се откроиха посещения на стопанства, създаване и поддържане на градини, запознаване на децата със земеделието, здравословните хранителни навици и опазването на околната среда, възможности за провеждане на състезания и игри и други.

Leave a Comment