Дядото на Данчо Караджов изгонил цар Борис III

Йордан Караджов, "Сигнал"

„Дядо ми казваше, че от мен човек няма да стане“, припомни си Данчо Караджов

Дядото на гласа на „Сигнал“ – Данчо Караджов, бил изгонил цар Борис III от кръчмата, в която работил. Историята разказа тази вечер пред бТВ самият музикант. А тя е следната: Дядото, също Йордан, работел в кръчма като сервитьор. Бил влязъл в кухнята, когато чул някакъв клиент да тропа, за да оповести присъствието си. Дядо Данчо се върнал в залата и видял, че на една от масите седи мъж в ловджийски костюм, с шапка окичена с перо, и с пушка. „Къде се намираш, та тропаш“, развикал се сервитьорът и се заинатил. „Щом си толкова невъзпитан, няма да ти сервирам!“ Царят казал: „Добре тогава“, станал и си тръгнал. После готвачът се изумил: „Знаеш ли кого изгони!

Същият дядо по-късно непрекъснато повтарял на внука си, че от него човек няма да стане. Причината – занимавал се с музика.

„Като бях дете, си мечтаех да имам китарите на „Бийтълс“ и на „Ролинг стоунс“. И мечтата ми се сбъдна – днес имам колекция от 40 китари, сред които и такива, на които свиреха тези състави“, сподели музикантът. Той разкача, че в годините на социализма няколко хита на „Сигнал“ са били спирани по идеологически съображения – „Каскадьори“, „Вундеркинд“, „Мина, Лора“.

Тази година „Сигнал“ ще чества 35 години на сцена. За да се задържи толкова дълго една група, според Данчо Караджов са нужни „вяра и разбиране, че трябва да сме много здрав отбор“, каза изпълнителят на „Лодка ли е любовта?“.

Leave a Comment