С Дървото на живота и домът цъфти

Две са най-честите грешки в отглеждането му – преполиването и честото третиране с препарати
Красула

Сега можете да откършите клонче или листо и да го презасадите

Дървото на живота е едно от най-предпочитаните вечно зелени растения. Харесваме го едно, защото е красиво, и друго, защото то върви с поверието, че пази дома от нещастия.

Латинското му име е Crassula ovata, но е известно още с непоетичното Дебела Мара. То е сукулент, листата му са месести и яркозелени, клоните му също са сочни. Не проявява капризи, освен два – не му харесва преполиването и не обича акарите. Затова през зимата се полива през три седмици до месец, а през лятото през 10 дни. С препаратите срещу акари не бива да се прекалява, защото можете и да го загубите.

Красула предпочита пролетните температури – между 10 и 25 градуса. Затова през зимата не бива да се държи в неотоплявана или неизолирана стая, в която градусите могат да паднат под 10. А през лятото в никакъв случай не го оставяйте на пряка слънчева светлина. Въпреки че е светлолюбиво, Дървото на живота не реагира положително на директните слънчеви лъчи. Иначе понася смяна на местата. През месец май е добре да се изнесе навън.

Размножава се изключително лесно. Можете да отчупите клонче или дори листо. Да го поставите в чаша с вода или да го засадите направо в почвата. Добре е почвата да е обогатена с торф и да има перлит. Резникът лесно пуска коренчета и започва да се развива.

Дървото на живота може да стигне вкъщи до 1 метър височина, а в родината му – Южна Америка, където расте на открито, достига и 3 метра. То е многогодишно растение, което цъфти от януари до март с красиви бели и розови цветове. Добре е да се презасажда през три години.

Най-често срещаните вредители по дървото на живота са дървениците, които са особено опасни за младите клончета. Можете да се справите с тях като мажете листата с тампонче, напоено в силен алкохол. Процесът трябва да се повтаря всеки ден, докато всички дървеници изчезнат, както и няколко дни след това. Другата неприятна напаст са листните въшки, които обаче нападат предимно цветовете. Много внимавайте с използването на пестицидни вещества, тъй като дървото на живота е особено чувствително към тях.

 

Leave a Comment