Вдъхновение: Търговец от Раковски направи най-голямата сливова градина

Иван Романов и съдружниците му вече отглеждат и зеленчуци, догодина ще строят цех за преработка

 

Иван Романов със сертификата "Коректна фирма" за ИМБО

Иван Романов със сертификата „Коректна фирма“ за ИМБО

Големият търговец на продукти за земеделието в Раковски – „ИМБО“ООД, вече е сред най-активните аграрни дружества в общината. Винаги е необичайно, когато медът на търговията се окаже недостатъчно сладък за някой и той реши да поеме по тежкия път на производството. И то на несигурното земеделско поприще. Не така обаче мисли Иван Романов.

Той е управител както на „ИМБО“, така и на земеделската фирма „Агромид – 2004“ООД, като и в двете фирми съдружниците са едни и същи. „През 2004-а решихме да се заемем със земеделие“, обяснява семпло Романов.

„В Раковски открай време се знае, че почвата и микроклиматът са подходящи за отглеждане на сливи и ябълки. Избрахме сливите,“ посочва той.

Сливовата градина на "Агромид - 2004"

Сливовата градина на „Агромид – 2004“

Градина вече е на 10 години, а дърветата току-що са окъпани от дъжда. Те са хиляди – върху 600 декара. Точно пред големия масив е построената през миналата година база за съхранение, пакетиране и маркетинг, в която има и хладилна техника. На покрива ѝ е инсталирана и метеорологична станция, която съобщава, че дъждът ще спре след 30 минути, а количеството, което току-що е изсипало е 20 литра на квадрат.

Базата за съхранение

Базата за съхранение и пакетиране

През 2012 г. „Агромид – 2004“ влиза в първата регистрирана у нас група производители – „Фрут Логистик“ООД, заедно с още трима производители на плодове. Всички фирми от групата са „на светло“, тъй като едно от условията за учредяването ѝ е участниците да имат общ годишен оборот от поне 50 000 евро. И това е честният договор с държавата – земеделците плащат данък и ДДС, и по Наредба 11 получават 75% подпомагане за инвестиционните си намерения. Целта е не само във финансовото разтоварване, но и в откриването на общи пазари, по-ниски цени при закупуването на препарати и торове, и други привилегии.

Въпреки че сливовата градина е наистина огромна, Иван Романов няма никакви тревоги за пазара. Фирмата има договори с хипермаркети. Отделно от това прави сериозен износ на пресните плодове за Чехия. А сливите с влошено качество се предават за преработка.

Освен градината, „Агромид – 2004“ отглежда върху стотина декара патладжан и други зеленчуци. Те също си имат пазар – вътрешен, но също така и в Чехия, Германия и Австрия. Търсенето на пазара е работа на маркетинговия отдел във „Фрут Логистик“. Впрочем, при създаването си Групата е обединявала 4 фирми, а към днешна дата те вече са 6. Идеята е догодина съдружниците да се регистрират като сдружение.

Въпреки че отговаря както за успеха на „ИМБО“, така и за добрата реколта и реализация на сливите, Иван Романов още отсега знае, че догодина ще има допълнителен, и то сериозен, ангажимент. Фирма „Агромид – 2004“ смята да изкачи още едно стъпало и да стане преработвател. Мястото на бъдещия цех за сушене на сливи е определено, строителството обаче ще е през 2016 г.

А какво става с търговията на „ИМБО“ покрай всички земеделски ангажименти? „Нищо необичайно“, отговаря Иван Романов. „Освен едно.“ Наскоро фирмата е била изненадана с връчването на сертификат „Коректна фирма“. „Нито сме кандидатствали за него, нито сме го плащали. Един ден ни се обадиха и разказаха, че са направили проучвания за дейността на „ИМБО“. Наши клиенти са се отзовали на анкета и са посочили фирмата като пример за добро и коректно отношение. И така ни връчиха сертификата“, разказва Романов за това отличие, така все едно отговаря на въпроса колко прави две и две.

сертификат "Коректна фирма" на Имбо

Leave a Comment