Журналисти от БНР искат Домусчиев да напусне Обществения съвет към радиото

Кирил ДомусчиевПротестиращите журналисти от Българското национално радио (БНР) искат собственика на футболен клуб „Лудогорец“ Кирил Домусчиев да напусне Обществения съвет на радиото. Причината е в неговата реплика „олигофрен“ към репортер на бТВ. Бизнесменът, който е и председател на КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България) обиди журналиста Димитър Тасев след мача в петък между „Лудогорец“ и „Локомотив“-София, заради въпроса защо на мача има празни места. По-късно Домусчиев се извини на журналиста, но в текста не бе посочено името на засегнатия. Извинението се прие като неискрено, формално и написано от пиар служители.

„Реакцията ми бе плод на емоция, тъй като употребените думи не присъстват в моя речник. Това беше реакция в следствие на обидния въпрос от страна на репортера. Аз го възприех като опит да се омаловажат усилията ни по организацията на този празник и да се обидят привържениците на отбора“, гласеше текстът.

„Въпреки Вашето извинение, считаме, че с поведението си нарушавате чл.5.4. от Правилника за структурата и дейността на Обществения съвет на БНР, според който „Общественият съвет съдейства за утвърждаването авторитета на БНР като обществена медия. Действията Ви уронват престижа на Общественото радио и са в конфликт с Етичния кодекс на българските медии, определящ подобно поведение като недопустимо“, се казва в писмото на протестиращите, публикувано във „Фейсбук“.

В Обществения съвет на БНР участват акад. Светлин Русев, проф. Михаил Константинов, проф.д-р Николай Петров, Минчо Коралски, Иван Лечев, Копринка Червенкова и Кирил Домусчиев.

Асоциацията на европейските журналисти – България призова за бойкот на публични личности, които се държат по този начин. А Асоциацията на спортните журналисти организира среща с Домусчиев.

Leave a Comment