ДФЗ обеща скоро да пусне парите по няколко схеми и мерки

париВ най-скоро време предстоят преизчисления и доплащане по схеми и мерки от  директните плащания, по които до момента не е имало финансова помощ. Ще бъде извършено и плащане за част от кандидатите по схемата за национални доплащания за тютюн, необвързана с производството, които не са получили подпомагане до момента, съобщиха от ДФ „Земеделие“(ДФЗ).

Миналата седмица министър Десислава Танева съобщи в Каварна, че до края на месец май ще бъдат изплатени сумите за застъпени площи по мерки 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони”, 212 „Плащания на земеделски стопани в райони с ограничения, различни от планинските райони“  и 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. За застъпените площи по преразпределителното плащане средствата се очаква средствата да бъдат изплатени до средата на месец юни. За всеки от земеделските производители, които са кандидатствали по СЕПП ще има доизчисления за плащане около 1,60 лв. на декар.

Днес по сметките на кандидатите по Схемата за единно плащане на площ вече са постъпили общо 100 млн. лева – доплащане след отразяване на  възраженията по временния слой „Площи, подходящи за подпомагане“ и разрешаване на спорните случаи на площи, заявени от повече от един кандидат.

Заедно с вече платените през януари 944 млн. лева, общият размер на изплатените субсидии по СЕПП е 1.05 милиарда лева, с което финансовият пакет е усвоен 100 процента.

 

Leave a Comment