Защо имотите на работодателите са табу?

Ако бизнесът обяви състоянието си, става уязвим в момента, в който се конфронтира с властта, смята Светозар Гледачев
банкет

Бизнесът не иска да бъде сервиран на политическия банкет

„Работодателите никога няма да обявят какви са доходите и имотите им. Причината е елементарна – те не искат да станат манипулируеми за властта“. Това мнение изрази финансовият анализатор Светозар Гледачев пред Agroplovdiv.bg.

„Още когато гласуваха поправките в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, знаех, че в частта за бизнеса, те са неизпълними“, каза Гледачев.

Работодателите искат да запазят поне частична независимост от партиите и затова се оттеглиха от Националния съвет за тристранно сътрудничество, според Гледачев. Ако се подчинят на закона и обявят имущество, то ще влезе в дневните задачи на прокуратурата в момента, в който бизнесът изрази позиция, чрез която се конфронтира с управляващите. „Вижте сега какво се случва с хората на държавни постове или депутати. Ако забравят да обявят, че притежават 1/6 от наследствен апартамент или 3 декара земя на село, влизат в челните заглавия на медиите“, даде пример финансовият анализатор.

Светозар Гледачев

Светозар Гледачев

„Но, има и нещо друго. Още от социализма, българинът се е научил да краде. Кой каквото може. Дърводелецът краде пирони, шивачът – конци, а директорът – милиони. Това продължава и досега“, сигурен е Гледачев. „Би следвало да няма кой в държавата да обвини друг в кражба, защото никой не е читав в това отношение. Само че някои са овластени да го правят и властта ги използва, за да контролира периметъра си. Обявяването на доходите и имотите от бизнеса са елементарен капан, който работодателите веднага видяха и решиха да го заобиколят. Това е истината. Играта на Яне Янев не мина и тристранката се разтури.“

Според Гледачев, работодателите не са единствените, които законът притесни. Синдикатите със сигурност имат причини да са предпазливи. Лидерите им са вече богати хора и въпреки че са взели мерки да скрият състоянието си, изискването да обявят доходи и имоти, е притеснително и за тях, смята анализаторът.

Той е сигурен, че е въпрос на време поправките да паднат, ако искаме Тристранният съвет да се запази.

 

 

1 Comment

  1. Стамат каза:

    Г-н Гледачев, нали видяхте какво се случи като публикуваха в четвъртък имотните декларации. Медиите веднага ги разгледаха под лупа без да се усетят, че все едно ровят в бельото на хората! А на властта не и трябват декларациите. Ако вземе някой на прицел, за един ден ще е наясно не само за имотите, ами и коя е майката на кучето му

Leave a Comment