Легендарният събор в Копривщица започна да набира състезатели

Събор в КопривщицаЮбилейното издание на XI Национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015 ще се проведе на 7, 8 и 9 август 2015 г., под личния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО – г-жа Ирина Бокова. (Съборът се провежда на всеки 5 години, от 1965 г. насам). Тази година се отбелязва половин век от първата му изява.

На него отново ще си дадат среща хиляди почитатели на българското народно творчество. На седемте традиционни сцени на поляните в местността „Войводенец“ и на две допълнителни сцени в самия град ще се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, изпълняващи български фолклор. Участниците ще са от различните краища на страната, както и българи, живеещи в чужбина.

Подготовката за събора преминава през два етапа. На 28-те областни администрации е възложено да организират и проведат предварителни регионални етапи, в рамките на които да бъдат определени участниците и съставена окончателната програма на всеки регион от страната за Националния събор – Копривщица 2015. За всеки регион е определено времетраене до 4 астрономически часа програма.

Започна приемането на писмени заявки за участие на желаещите от област Пловдив, които следва да бъдат изпратени на хартия и в електронен вид, не по-късно от 15 юни 2015 г. на адрес: Областна администрация – Пловдив, пл.Никола Мущанов №1, за Катрин Гутман или на e-mail: press@pd.government.bg

Заявката за участие е в свободен текст и следва да съдържа: име на участника или на групата, вид – за народни обичаи, певческа, танцова, инструментална, със или без съпровод, с какво се явява за програмата, времетраене, координати за контакт – тел, мобилен и e-mail.

 

Leave a Comment