Великото ромско мешере – 17 справедливи мъже, 3 инстанции, присъда

Циганите-съдии се събират на Европейска конференция в София през юли, съобщи великият приор Христо Младенов
Мешерето в Шератон

Великото ромско мешере положи клетва в „Шератон“ днес
Снимка на Монитор

Петима представители на Великото ромско мешере в България разкриха днес своите правосъдни закони в Деня на ромите пред бТВ. Сред тях беше и великият приор Христо Младенов. Гостите обясниха, че техните закони и правила са неписани и се предават от векове от уста на уста. Общо 17 са членовете на Великото мешере. Облечени в червени тоги, днес те положиха клетва в Шератон да са справедливи, морално чисти и честни.

На практика циганският съд действа като гражданския, но по свой начин, стана ясно от обясненията. Когато две страни спорят, те си избират представители от мешерето, които да заседават по техния проблем. Може да са по двама, трима и т.н., зависи от сложността на спора. Тъй като броят на заседаващите членове на мешерето трябва да е нечетен, избраните предлагат още един „съдия“. Двете страни могат да представят и свидетели по спора.

Ако решението на местното мешере не се приеме от спорещите, то конфликтът се пренася за решение от състава от друг град. Общо 3 са инстанциите, които могат да се произнесат, за да се вземе накрая окончателно решение.

мешерето в бТВ

5-та от мешерето в бТВ, в средата Христо Младенов

В повечето случаи циганите приемали решението на мешерето като задължително за изпълнение, защото в противен случай ги чакала социална изолация. Някои от ромите, тези които са „уседнали“, предпочитали да отнасят проблемите си до гражданските съдилища. Наказанията на мешерето са парични санкции. Глобите не били в злато, уточниха събеседниците.

Те се оплакаха, че от години в страната върлува изолация и направо геноцид над ромското население. Нито един парламент досега не се е опитал да приобщи този етнос. „А знаете ли какви деца имаме – юристи, лекари…!“, възкликна Младенов.

През юли София щяла да стане столица на Европейска конференция на мешеретата. Над 200 делегати от континента щели да пристигнат, ще има гости и от САЩ, Канада и Русия. Една от целите на конференция е да реши как етносът да бъде включен в социалните програми на Европейския съюз. „Ние сме толкова бедни душички, атакувани от всички“, каза с умиление великият приор.

Участниците в предаването бяха категорични, че нито един циганин не е включен на избираемо място в партийните листи. „Никога не сме били във властта“, казаха те. Само два кмета в страната бяха дадени за пример като хора, които полагат реални грижи към ромското население – кметът на Каварна и кметът на Кюстендил. Те са определили част от общинските земеделски зeми за обработване от ромски семейства.

5 приоритета, за които да настояват пред властите изброиха представителите на мешерето. Те са предимно социални – за обучение на бедните ромски деца, за помощи за самотните многодетни майки и други.

Великото ромско мешере призова братята си да гласуват по съвест на изборите. На въпроса какви мерки ще вземат срещу купуването на гласове в махалите, „съдиите“ обясниха, че инициативите да се броят пари за глас не идват от ромите, а от партийните централи. С което искаха да кажат: Вие първо вижте своите греди, а после говорете за нашите сламки.

 

Leave a Comment