Димитър Зоров: Изкупната цена на млякото пада заради внос

Изкупната цена на млякото падна от 70 ст. на 35 ст. на литър, защото у нас влизат високосубсидирани, но некачествени млечни продукти от други европейски държави след санкциите за Русия.

зТова обяви Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите, в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите му в България масово се препакетират млечни продукти от други държави. На въпрос на водещата Цветанка Ризова защо никой не контролира това, Зоров обяви, че работа на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е да прави проверки и да санкционира.

Той обяви, че негови колеги също са се оплаквали от „такса спокойствие” и рекет от БАБХ, но не са имали смелост да се оплачат.

Зоров познава новия шеф на Агенцията за безопасност на храните – Дамян Илиев, има му доверие, но все пак иска да види каква работа ще свърши. Млекопреработвателят прогнозира, че Илиев няма да позволи името му да бъде опетнено.

Димитър Зоров е оптимист, че правителството на Бойко Борисов ще намали ДДС за някои хранителни продукти, сред които и млечните. Производителят напомни, че Румъния сваля ДДС за всички хранителни продукти до 9%. В България за данък добавена стойност няма изключения – за всички продукти и услуги е 20%.

Leave a Comment