Протест и съдебни дела срещу държавата готвят пчеларите

Една единствена промяна в Закона за пчеларството може да разбие бранша
Николай Гайдов

Николай Гайдов

Националният протест на пчеларите, насрочен за 10 юни, със сигурност ще се състои. Колебаем се единствено за часа – 11 или 13″, информира председателят на пчеларското сдружение в Пловдив „Акация 1899“ Николай Гайдов. От града на тепетата вече са ангажирали автобус за протеста, като вероятно той няма да е достатъчен, за да побере всички желаещи да се противопоставят на промените в Закона за пчеларство.

На 29 май десет депутати внесоха в парламента законопроект за изменение и допълнение на браншовия закон. Те са Румен Желев, Валентин Василев, Живко Мартинов, Алтимир Адамов, Цвета Караянчева, Султанка Петрова, Румен Христов, Мария Белова, Петър Петров и Румен Йончев. В проекта се предлага едно единствено допълнение и то е към чл. 11 ал.1. Според него за настаняването на повече от 10 пчелни кошера в урегулирани поземлени имоти (УПИ), ще се изисква писменото съгласие на всеки един от собствениците на съседни на пчелина имоти.

Пчеларите са проучили, че имат големи шансове да осъдят страната, ако това допълнение в Закона за пчеларство, бъде одобрено от Народното събрание. Доста от тях имат изпълнени с евросредства инвестиции в пчелини, които са разположени в УПИ. Промените в закона ще ги принудят да разрушат изграденото.

Пчеларите са сигурни, че ако бизнесът им опре доработна среда в пчелина съгласието на съседите, те са обречени. В този смисъл и законовото допълнение за доста от тях ще е край на заниманието им.

„Изнасянето на пчелините извън населените места в България е огромен финансов разход, но също така и риск“, коментира Николай Гайдов. Кражбите на кошери са тежък бич в последните години. Свързването на пчелините с елмрежата пък излиза около 10 хил. лв., свидетелстват пчелари, които са минали по този път.

В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че са получили множество сигнали от кметове за ужилени от пчели граждани.

От своя страна пчеларите обясняват, че проблемът с алергичните към пчелната отрова хора, е решим. Ако пчелинът се обгради с висока над 2 м ограда, медоноските ще се предвижват на безопасна за човека височина.

Над 80% от пчелините в страната са в населени места. Промяната на закона със сигурност ще накара пчеларите или да свият стопанствата си до размера на любителското пчеларство, или да се откажат от бизнеса. На практика много малко от тях ще успеят да изплуват сред бюрократичните тапи, с които Народното събрание се опитва да удари бранша. А това отново напомня основното искане на бизнеса към всяко ново правителство и парламент: Да се опитат не да помогнат, а да не пречат.

Leave a Comment