Кабелните оператори удариха ЕВН чрез КЗК

Нает от кабелни оператори стълб на ЕВН Снимка на ЕВН

Нает от кабелни оператори стълб на ЕВН
Снимка на ЕВН

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби днес с 441 380 лева ЕВН Електроразпределение (ЕР) заради „необосновано високи цени“  при отдаване под наем на стълбове от мрежата на компанията на кабелни оператори. Жалбата е била заведена от Българска асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО). По този повод ЕВН изпрати към медиите официална позиция, в която информира, че ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд.

В позицията си ЕВН ЕР уточнява, че отдаването на стълбовете под наем на кабелни оператори или други икономически субекти, които имат за цел  да развиват своя бизнес, не е приоритетна дейност на дружеството. Дори обратно. ЕВН ЕР не може да  защити целостта на своята мрежа най-вече при тежки атмосферни условия (снеговалежи, силен вятър, обледеняване и т.н.). Тогава наличието на допълнителни кабели и разпределителни кутии по стълбовете увеличава тежестта, която стълбовете понасят и повишава  риска от аварии, както и въобще от разпределението на електрическа енергия към клиентите.

Според ЕВН ЕР цената, която плащат кабелните оператори за ползване на стълбовата мрежа е нищожна част от цените на кабелните оператори за тяхната услуга. Доказателство за това е нарастването на броя кабелни оператори, ползващи инфраструктурата (стълбовете) на ЕВН ЕР. За периода 2009-2012 г. броят на отдадените под наем стълбове на EVN EP  е нараснал от 86 532 на 101 110, а броят на кабелни оператори, ползващи тази мрежа е нараснал от 222 на 252. „Тези цифри са най-обективното и категорично доказателство за обоснованите и разумни нива на цените, при които EVN EP отдава под наем своята мрежа на кабелни оператори. Ако тези цени бяха необосновани, продиктуваната от пазара тенденция щеше да бъде тъкмо обратната – към намаляване броя на наетите стълбове и на кабелните оператори, които ги ползват“, мотивират се от компанията.

От ЕВН ЕР още недоумяват защо при „високите“ наемни цени за ползването на стълбовете кабелните оператори не са се кооперирали, за да създадат инфраструктура за съвместно ползване.

 

Leave a Comment