Организацията „Фермерско мляко“ вероятно ще строи мандра

Рангел Матански

Рангел Матански

Организацията „Фермерско мляко“, в която членуват осем животновъди от община Раковски, чака първата субсидия от фонд „Земеделие“. Средствата от около 40 000 лв. се полагат по старата мярка 142 и представляват 5% от оборота на сурово мляко, поясни управителят на първата в страната животновъдна организация Рангел Матански. 

Предстои членовете на „Фермерско мляко“ да обсъдят по какъв начин да инвестират субсидията, когато тя най-после бъде преведена по сметката на организацията. Предварителните нагласи са да построим мандра или да се обзаведем с млекомати, така че да сме по-близо до крайния потребител, обясни Матански.

Най-вероятно организацията ще използва шанса, който дава мярка 4.2 от новата Програма за развитие на селските райони и ще разработи проект за инвестиция в преработвателния сектор. Мярката ще бъде отворена в началото на октомври тази година.

Отделно от това „Фермерско мляко“ ще кандидатства за колективна инвестиция и при повторното отваряне на мярка 4.1 през ноември. Сдружените животновъди отчитат, че имат голяма необходимост от силажокомбайн, посочи Рангел Матански.

Като първа животновъдна организация, „Фермерско мляко“ е принудено да изтърпи забавените плащания от фонд „Земеделие“. Към момента организацията не е получила и лев помощ. „Фермерско мляко“ е създадена в края на 2012 г., а е регистрирана едва в края на 2013 г.

Доста животновъди проявяват интерес към нашето сдружение и идват, за да почерпят опит и да наблюдават на живо ползите от обединението, обясни Матански. Според него земеделските стопани са въодушевени докато не настъпи момента за регистриране на самото сдружение. Тогава недоверието помежду им нараства и идеята за създаване на организация се стопява.

 

Leave a Comment