„Файненшъл таймс“ с пространна статия за Тракия икономическа зона

В ТИЗ се разработва проектът „Интелигентен град“ за насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на промишлени отпадъци
Тракия икономическа зона (ТИЗ)

Тракия икономическа зона (ТИЗ)

В пространна статия за аутсорсинг индустрията в България, Пловдив и Тракия икономическа зона водещият икономически ежедневник „Файненшъл таймс“ разказва за бизнес напредъка в региона. Древният Пловдив с над 6-хиляди годишна история и археологически съкровища, възвръща предишната си културна и икономическа значимост, пишат авторите Теодор Троев и Ангел Петров. През 2019 г. вторият по големина град в България ще бъде европейска столица на  културата. Междувременно БВП на Пловдив нараства с 12-13% годишно, един от най-бързите темпове в страната. Голяма част от това може да се отдаде на IT и аутсорсинг бума, подкрепян от местната власт и правителството.

Иван Тотев, кмет на града, е цитиран да казва: „Мечтата ми е да видя възраждането на Пловдив като комбинация от превръщането му в индустриален и културен център на България.“ Пловдив е пример за процъфтяващата аутсорсинг индустрия на страната, допринасяща с почти 4% към БВП, според Българската аутсорсинг асоциация (БАА). България е деветата в света „най-предпочитана” аутсорсинг дестинация  според A T Kearney’s 2014 Global Services Location Index.

Инвеститорите са привлечени от района на Пловдив от Тракия икономическа зона (ТИЗ), обединяваща шест индустриални зони, продължава статията във FT. Предимствата ѝ са изградената цялостна инфраструктура и ускорени процедури. ТИЗ е първата по рода си зона в България, обособена като Район за целенасочена подкрепа от държавата, което позволява дори по-малки общини да кандидатстват за финансиране на проекти от националния бюджет или по програми на ЕС. Инвестициите в ТИЗ надвишават € 1 млрд., като се очаква те да бъдат удвоени в следващите 10 години.

„Ние сме консервативни в тези оценки. Интересът непрекъснато расте“, коментира внимателно Пламен Панчев, съуправител на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“, създател на зоната.

Към момента в ТИЗ са привлечени над 100 инвеститори, повечето от които от Европа. Сред тях са ABB, със седалище в Швейцария и германската група супермаркети Kaufland.

Проект, наречен „Интелигентен град“, за насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на промишлени отпадъци в ТИЗ, се разработва съвмесно с Fraunhofer Institute Германия и китайската Huawei. Друга китайска компания, Hainan Longquanren Century Invest and Development, е партньор на ТИЗ в Евро-китайската зона за икономическо развитие, насочена към привличане на повече китайски инвестиции, чрез създаване на логистичен хъб, свързващ Азия и Европа.

В ТИЗ са заети 12 000 работника. Липсата на квалифицирана работна ръка е проблем. Д-р Ивайло Старибратов, председател на УС на „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”, даде тласък на инициативата за това учебните програми на университети и професионални гимназии да съответстват по-добре на изискванията на ИТ сектора.

 

Leave a Comment