98% от предприятията у нас са микро, тенденцията е към свиване

По програмата „Евростарс“ малките и средни фирми ще могат да кандидатстват през декември онлайн директно в Брюксел
Селският туризъм е типичен пример за микробизнес

Селският туризъм е типичен пример за микробизнес

Около 98% от предприятията в България са микро. През 2004 г. те са заемали 90% от всички, но за десет години броят им се е увеличил. От влизането на страната ни в ЕС се наблюдава ясна тенденция: Средните предприятия стават малки, а малките – микро, пише в. „Труд“.

Малките и средните предприятия осигуряват 75% от заетостта в България, сочат данни на Министерството на икономиката. За 10 години производителността на труда в малките и средните предприятия е нараснала със 126%, а в големите – със 104%. Увеличението на работните заплати на един зает е над 1400 лева на човек общо за всички сектори. Особено висок е ръстът на заплатите в производството на филми (50%), в информационните технологии (20%) и във въздушния транспорт (25%).

Над половината от предприемачите са с висше образование по информация на Агенцията за малки и средни предприятия  Висок е делът и на тези, които ползват чужди езици, интернет и имат компютърна грамотност. Жените предприемачи са над 45%.

Сред основните източници за финансиране на малките и средните предприятия са парите по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. За миналия програмен период, като се изключат договорираните средства по програма JEREMIE, най-мащабното финансиране бе по схемите за технологично обновление – общо 515 договора на стойност над 370 млн. лв. и още 659 договора за въвеждане на международно признати стандарти за 65 млн. лева.

По новата европейска програма “Иновации и конкурентоспособност” общият бюджет е 1.39 млрд. евро. Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия е първата отворена процедура по програмата. По нея има 150 млн. евро. Безвъзмездната помощ за микропредприятие е от 100 000 до 500 000 лева, за малко – от 200 000 до 750 000 лв., за средно – от 300 000 до 1 млн. лева. Финансирането е за дейности, свързани с подобряване на производствените процеси и внедряване на нови технологии. Акцентът е върху високите технологии.

Друга схема за финансиране на малките и средни предприятия ще бъде отворена през септември. Тя ще бъде с фокус върху насърчаване на иновационните дейности в предприятията.

Третата процедура ще бъде отворена през декември на тази година. По нея фирмите ще могат да кандидатстват за покупка на активи, които допринасят за подобряване на енергийната ефективност, и за инвестиции, които ще доведат до намаляване на енергоемкостта. По програма „Евростарс“ малките и средните предприятия могат да кандидатстват дирекно в Брюксел. Тя финансира проекти от всички сектори на икономиката. Задължителното условие е да са научноизледователски и ориентирани към пазарите на участващите в проекта държави. Според експертите, кандидатстването по програмата е лесно, достъпно и може да бъде направено самостоятелно от всяко предприятие. Особеното по тази програма е, че кандидатстването се осъществява онлайн и оценката е от независими експерти.

 

Leave a Comment