Великолепен БГ пробив в „Хоризонт 2020“ за изграждане на Център за растителна наука в Пловдив

Проектът PlantaSYST влезе в първата си фаза от 1 юни, но за да се класира за втория етап е необходима категоричната подкрепа на държавата

Консорциум от три български и два германски института спечели първия етап на конкурс по Европейската програма Хоризонт 2020. Пробивът се получи с проекта PlantaSYST, който е за създаване на Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив. След подписване на генералното споразумение между Европейската комисия и създателите на проекта, от 1 юни 2015 г. стартира и първият му етап, разказа доц. д-р Димитрина Костова, координатор от страна на Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ в Пловдив. 

Авторите – 3 плюс 2

Консорциумът на проекта обединява от българска страна Института по молекулярна биология и биотехнология (ИМББ) – Пловдив, Института по зеленчукови култури „Марица”– Пловдив и Института по микробиология „Стефан  Ангелов” – Лаборатория по приложна биотехнология (ИМ-ЛАБ) – Пловдив. Партньори от Германия са два световноизвестни института: Университетът на Потсдам и Институтът  по молекулярна растителна физиология „Макс Планк”, Потсдам-Голм.

„Хоризонт 2020“ – 80 млрд. евро за наука
Доц. д-р Цанко Гешев

Доц. д-р Цанко Гечев от ИМББ

„Хоризонт 2020“, наследник на Седма Рамкова Програма, е най-голямата Европейска програма за научни изследвания и иновации с приблизителен бюджет от 80 милиарда евро за период от 7 години (2014 до 2020). Тази програма обещава подкрепа на големите научни идеи и открития за успешното им внедряване в практиката. Конкурсът H2020-WIDESPREAD-2014-2015 с Тема: Teaming (Партньорство) е насочен към региони със занижено ниво на научните изследвания и иновации за създаване в тях на елитни изследователски центрове, на основата на партньорство с водещи европейски институции.

PlantaSYST е един от малкото класирали се за пърия етап проекти по този конкурс и единствения от България в сферата на биологичните науки. От 170 подадени проекти конкурсната комисия е одобрила едва 23. Главен координатор на българския проект е доц. д-р Цанко Гечев от Института по молекулярна биология и биотехнология (ИМББ).

Бъдещият център – най-привлекателен за растителна наука в Източна Европа
Доц. д-р Димитрина Костова

Доц. д-р Димитрина Костова от ИЗК „Марица“

Бъдещият център ще заеме челно място в растителната наука в България и Източна Европа чрез интегриране на молекулярната биология, функционалната геномика, метаболомика и биоинформатика с дългогодишна експертиза в областта на практическата растителна генетика и селекция. Той ще запълни научните и технологични празнини, идентифицирани в Иновационната стратегия за интелигентна специализация (2014-2020) на България, поясни доц. д-р Димитрина Костова. ЦРСББ ще има водеща роля в обучението на новата генерация млади изследователи в областта на молекулярната селекция, растителната системна биология и биотехнология, както и в създаването на привлекателна работна среда, която да задържи най-добрите специалисти в областта на растителната наука и биоинформатика.

Стратегическите цели, формулирани накратко, са:

– Провеждане на висококачествени и ефективни фундаментални  изследвания в областта на растителната системна биология и биотехнология в съответствие с българската стратегия за интелигентна специализация;

– Създаване на нови селекционни линии и сортове зеленчуци, устойчиви на абиотичен и биотичен стрес, с висока добивност и хранителна стойност; нови продукти за българския и източноевропейския пазар от растителен произход с нови фармацевтични качества с приложение в медицината.

На ход е държавата! Без нея втори етап няма да има

Проектите, които са одобрени по „Хоризонт 2020“, преминават през два етапа в най-добрия случай (възможно е да не бъдат одобрени за втората фаза – б.р.).

Първият продължава една година, през която авторите на проекта трябва да подготвят материалите за кандидатстване за втория етап. Финансовата помощ за първата фаза е малко под 500 хил. евро.

През този етап е изключително важно проектът да получи подкрепата на държавата, обясняват създателите на проекта. Протекцията на правителството е ясен знак за конкурсната комисия на „Хоризонт 2020“, че проектът е гарантиран, желан и солидно защитен от страната.

Без държавна подкрепа разработката няма да успее да се пребори за навлизането си във втория етап, който може да се финансира с до 20 млн. евро.

Какво означава държавна подкрепа? Необходимо е управлението да финансира частично проекта или да гарантира материалната база за съществуването на центъра, дадоха пример създателите на разработката.

Дали PlantaSYST ще премине към втората фаза, ще стане ясно в края на месец май 2016 г. Дали нашето правителство ще последва примера на колегите си от Словения!

Правителството на Словения предпочете наука пред пътища и мостове

Министерството на образование, наука и спорт в Словения обещава да удвои грантовете по „Хоризонт 2020“ ако местен проект бъде одобрен по програмата. Това ще се случи със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове за регионално развитие, разкри Urban Krajcar, цитиран от http://news.sciencemag.org/europe/2014/10/european-unions-pairing-plan-science-proves-popular. Идеята е част от тези пари, които обикновено се дават за изграждане на пътища и мостове, да бъдат инвестирани в научна инфраструктура.

1 Comment

  1. Вълчинков каза:

    Старшина в казармата: Бегом до хоризонта и обратно с
    кофата за мъглЪ!

Leave a Comment