Ваня Горчева: За да защитят добивите си, хората търсят качествени фунгициди дори да са с 10% по-скъпи

Там, където се е правило професионално земеделие, житната реколта ще е добра, убеден е мениджърът „Растителна защита“ на БАСФ

„На местата, където се е правило професионално земеделие, резултатите ще са значително по-добри. Не е коректно да даваме оценка за очакваната житна реколта, но смятаме, че въпреки огромните трудности, които имаше още от миналата година със засяването,  тази година ще бъде добра.“ Такава прогноза направи за предстоящата жътва Ваня Горчева, мениджър на БАСФ, отдел Растителна защита.

Ваня Горчева Снимка на "Класа"

Ваня Горчева
Снимка на „Класа“

„Болести имаше и не случайно 50-60% от фермерите третираха два пъти житните култури с фунгициди. Това само по себе си показва, че проблемът с болести при житните е сериозен и разпознат от земеделците“ .

„Хубавото е, че тази година проблемът със заболяванията при житните не се подцени и земеделските производители подходиха изключително отговорно. На нас ни направи изключително голямо впечатление фактът, че първият фунгицид на БАСФ, който свърши като количества, беше Капало. Това въобще не сме го очаквали, тъй като количествата, които внесохме въобще не бяха малко. Факт е обаче, че хората търсят качествени фунгициди, готови са да дадат 10% повече, но да си защитят добива с по-голяма сигурност“, обобщи мениджърът на БАСФ.

Според г-жа Ваня Горчева при слънчогледа също има заболявания, но те все още не се разпознават от производителите.  Понякога фермерите ги бъркат с пригори, суша и други прояви на климата, а на практика това са болести. По тази причина от БАСФ фокусират вниманието на земеделските стопани върху заболяванията при тези две култури, за да не се допусне намаляване на добивите. „Проблемът в царевица не е такъв, какъвто е в слънчогледа, рапицата и пшеницата, но там също има определени болести. Там проблемът категорично е по-малък и фокусът е по-скоро в AgCelence ефекта на новия ни продукт за царевица и слънчоглед Ретенго“, добави Ваня Горчева.

Прочети още: На Открит ден “Добив плюс Експо“ в Тихомирово с БАСФ
Снимка от Открития ден "Добив плюс Експо" на БАСФ в Тихомирово

Снимка от Открития ден „Добив плюс Експо“ на БАСФ в Тихомирово

Leave a Comment