Добивите от череши паднаха от 800 кг/дка на 135. Защо?

2015-а е черешова година, но плодовете са дребни, защото науката отсъства от производството

 

В градините на института

В градините на института

Преди повече от 15 години средният добив от череши в България е бил около 800 кг/дка. В момента той е 135. Изчислихме, че реколтата от декар намалява годишно с над 25 кг и то при положение, че в света се отчита постоянен ръст. В Турция например, която е най-големият производител, средният добив е 994 кг/дка. Причината за трагичното състояние у нас е в тоталното отсъствие на науката от черешовото производство. Това заяви днес при провеждането на Открития ден на черешата в Института по овощарство в Пловдив проф. Куман Куманов. В рамките на академичната част от празника бе съобщено, че черешовите насаждения са №1 по площи сред овощните у нас, като заемат 21% от всички градини. На второ място са сливите (18%), следвани от ябълките и орехите (по 13 на сто) и прасковите и нектарините (11%).

Проф. Аргир Живондов

Проф. Аргир Живондов

АгроПловдив попита проф. д-р Аргир Живондов защо падат добивите от череши в България и каква е тазгодишната реколта от този вкусен плод.

Проф. Живондов, на какви грешки се дължи спадът в добивите от череши у нас? 

Причината е в серия от грешки. Най-напред е подборът на сортовете, при който овощарят трябва да се съобрази с начина на опрашване на сортовете. Другото важно нещо е разстоянието на засаждане и правилното формиране на дърветата. Регулярните резитби също са от изключително значение. У нас често черешата се отглежда без резитби и затова пада качеството на реколтата.

Под регулярни резитби ежегодни ли имате предвид?

Да, ежегодни, макар и не толкова силни като при прасковата и ябълката. Но все пак резитби трябва да се правят. Няма овощен вид, който да не изисква резитба, дори и орехът. От липсата на резитби издребняват плодовете. Някои производители не само че не ги извършват, но дори не поливат дърветата. Не обработват достатъчно почвата, не торят. Това са важните причини, които водят до влошаване на реколтата.

Възможно ли е наистина да има градини, в които дърветата са засадени на неправлни разстояния? Това все пак е многогодишна инвестиция и не е за вярване, че към нея може да се подходи несериозно.

Има такива градини. Обикновено разсадникарите, които произвеждат посадъчен материал, казват на клиентите си по-малки разстояния, за да може да продадат повече бройки дръвчета. По този начин производителят на разсад обрича овощаря на грешна схема в създаването на градината. Затова фермерите трябва да се консултират с компетентни специалисти. Първо, за създаването на самото насаждение. Второ, как да се подготви предварително теренът като наторяване и обработки. После разстояния между дръвчетата, които са съобразени с бъдещото им формиране. Правилната поддръжка на градината с торене и напояване. Начинът на извършване на резитбата. Ако производителите се консултират със специалистите от нашия институт, ще жънат по-големи успехи. Ще имат много по-високи приходи на фона на малките разходи, които ще направят за нас. Пример: в градините на Овощарския институт добивите от череши тази година са над 2000 кг/дка.

Спомена се, че тази година има дребноплодие при черешите. На какво се дължи?

Наричаме 2015 г. „черешова година“, тъй като реколтата е висока. Само че това изобилие доведе до издребняване на плодовете. Общо взето издребняването на черешите, особено спрямо прасковите, варира в по-малки граници. Но масово черешите се отглеждат при неполивни условия и оттам се получава издребняването. Дори натовареното с плод дърво ако се полива редовно и се подхранва с торове ще даде много по-малко издребняване. И няма да има спад в качеството, а оттам и в цените.

 

 

Leave a Comment