Агенцията по храните ще наложи максимални санкции на производители на масло

краве маслоБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи максимални санкции на трима производители на масло заради необявеното влагане на немлечни мазнини в продуктите им, съобщиха от агенцията.

Един от производителите ще получи максималната глоба от 6000 лв., тъй като за втори път от началото на годината досега лабораторните анализи на БАБХ са показали откронения.

Двама производители на масло ще бъдат санкционирани с по 4 000 лв. Несъответстващите партиди ще бъдат изтеглени от пазара и етикетите им ще бъдат подменени с такива, указващи, че става дума за „имитиращи продукти“. Наличието на растителни мазнини означава, че продуктът не може да бъде с етикет „Масло“. Предприятията, за които са установени нарушенията, ще бъдат подложени на засилен мониторинг.

От началото на 2015 г. БАБХ е изследвала 37 млечни продукти за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от тях.

Асоциацията „Активни потребители“ оповести собствено лабораторно изследване на продукти, предлагани като „Масло“. Оказа се, че една трета от тях са вложени и немлечни мазнини.

Leave a Comment