Автобуси с животновъди от цялата страна пътуват за протеста в Русе

кравиАвтобуси с животновъди от цялата страна пътуват за протеста, който ще започне днес в 11 часа в Русе. От Пловдивския регион близо до дунавската столица вече са рейсове с фермери от районите на Първомай и Съединение, както и множество хора от бранша с лични автомобили. АгроПловдив пръв съобщи за националния протест преди два дни.

Днешният протест е пореден опит на животновъдите да обявят, че секторът е на ръба на масовия фалит. Множество ферми спряха да съществуват, животните са разпродадени на безценица и дори елитни стопанства оцеляват единствено с кредити.

Надеждата на българските животновъди при Дунав мост е да бъдат чути от Европейската комисия, която от декември 2014 г. насам не реагира на предложенията на земеделския министър Десислава Танева за оказване на помощ на бранша у нас.

Животновъдите разказват, че в момента мандрите от Северна България масово преработват евтино румънско мляко, което съседната държава субсидира на литър. Последната информация е, че Румъния плаща по 40 ст./л краве мляко на стопаните и така ги спасява от несъстоятелност.

Фермери разказват, че производители на млечни продукти от Южна България също имат намерение да използват в работата си румънско мляко.

 

 

1 Comment

  1. ov4ar каза:

    v rumanij se davat po 4stotinki na litar predadeno s dokument mljko, kato publikuvate nesto proverjvaite

Leave a Comment