Животновъди на Дунав мост разляха мляко пред цистерни от Румъния и Унгария

Защо една кофичка айрян от 400 гр. струва 0.70 лв., а един литър мляко, с което могат да се направят 5 до 10 кофички, струва 0.40 лв, попита Танчо Колев
Протестът  Снимка на БНР

Протестът
Снимка на БНР

Над 500 животновъди от цялата страна се събраха днес при Дунав мост в Русе и в 11 часа блокираха движението. След предупреждение от полицията, че такова действие е незаконно и организаторите могат да бъдат арестувани, животновъдите решиха на всеки 20 минути да затварят за по десет минути моста, но мнозинството от тях реши да останат на място. Така мостът остана затворен, предаде БНР.

Млекопроизводителите разляха 31 литра прясно мляко пред камионите, които превозват мляко за България от Унгария и Румъния.

Животновъдите заявиха, че в толкова тежко състояние не са били никога. На практика браншът е изправен пред фалит. „Ние нямаме намаление на фуражите, нямаме намаление на горивата, нямаме на електроенергията. В същото време има едно голямо картелно споразумение между мандрите. Цените стигнаха почти до нулата. Сега в момента работим под себестойност“, казаха протестиращи.

Исканията им са ясни за подкрепа от страна на държавата и по-високи изкупни цени на млякото. Танчо Колев от Сдружението на на млекопроизводителите обясни, че основното искане е да бъдат възстановени щетите заради ембаргото, което е наложено от Европа. „Все пак ние сме от това семейство. В момента търпим някъде около 20-25 стотинки загуба на литър мляко. Ние искаме основно и с органите на НАП, ДАИ, данъчните и Агенцията по храните съвместно да влязат в тези млекопреработвателни пунктове, за да се види, защото една кофичка айрян, която е 400 грама, е 70 стотинки, а един литър мляко, от който ще се направи от пет до десет литра айрян, струва 40 стотинки. Вие ми кажете колко е печалбата?“, каза Колев.

Млекопроизводителите обмислят да организират нов протест в края на месеца, който ще се състои в София.

Прочети още: Румънско мляко превзе Северна България

Leave a Comment