Пчелари ще доставят на местните училища и градини мед по две схеми

Сладкият продукт ще бъде включен в „Училище плод“ и „Мляко в училище“, съобщи в Бургас Десислава Танева

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще даде възможност на български производители на пчелен мед да извършват на регионален принцип доставки за детски градини и училища по две схеми. За първи път българският мед ще бъде включен в схемите „Училищен плод“ и „Мляко в училище“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща- дискусия „Предизвикателствата и перспективите пред пчеларството“ в Бургас.

Десислава Танева и Мария Габриел

За първи път от тази година пчеларите ще могат да кандидатстват и за подпомагане по Схемата за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в следствие на природни бедствия. „По тази помощ вече са изплатени 185 667 лв. за компенсиране на загуби на унищожени 933 пчелни семейства вследствие на природни бедствия през 2014 г., а допълнително под формата на de mimimis са изплатени 82 400 лв. на пчелари с унищожени пчелни семейства от падналите обилни снегове през мaрт 2015г.“, информира министърът на земеделието и храните.

Десислава Танева допълни, че средствата, осигурени за сектор „Пчеларство“  през 2015 г. по държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични условия, са в размер на 3,5 млн. лв., което е два пъти повече спрямо отпуснатите през 2014 година. Министърът поздрави присъстващите на дискусията пчелари , като уточни, че производителите на мед в Бургаския регион се отличават с много висока организираност помежду си.

По време на посещението си в Бургас, министър Десислава Танева присъства и на официалното откриване на Европейския информационен център на заместник-председателя на Групата на ЕНП Мария Габриел.

Leave a Comment