Тома Томов: Глупава е телевизията!

Русия не е заплаха за ЕС и в момента е „изплашена“

Тома Томов„Глупава е телевизията!“, каза тази сутрин по БНТ обичаният телевизионен журналист коментатор Тома Томов. След това изречение, на което водещият Георги Любенов сякаш не можеше да повярва, че е прозвучало в ефир, настъпи няколко секунди неловка тишина. А след нея Тома Томов все пак добави извинително: „Има толкова прекрасни неща, които трябва да свършиш в този живот…“

Коментарът за телевизията дойде в отговор на въпрос какво би искал да прави Тома Томов. Журналистът уточни, че не би желал да води телевизионно предаване, но би се занимавал с кино. Той си припомни, че когато е работел в националната телевизия, си е издействал да заснеме филми за световни личности като Индира Ганди, Акира Куросава и други. Ето това е интересното в телевизията, а не новините. Томов се сети и за огромния брой реклами, които сравни със сода каустик за зрителите.

За въпроса за бъдещето, Тома Томов отговори, че винаги е предпочитал пътя назад към Итака, към хората, които обича. Но пък и очерта представата си за Земята след години, като я сравни с концентрационен лагер, в който изчезват животни и дървета на земята, и риби в морето, а хората се множат и увеличават като заложници. „Може би ние сме сбъркания път на еволюцията“, подхвърли Томов.

„С Димитрий Иванов имахме един девиз: По-добре в манастира горе на хълма отколкото в бутика на Главната“, припомни си Тома Томов.

Сред коментарите за международната политика и съвременните лидери, журналистът коментира и поведението на Владимир Путин. Той припомни, че когато Путин е поел Русия преди 15 г., брутният продукт на страната е бил 198 милиарда долара, а в момента е 2.3 трилиона. Сега безработицата в Русия е 5%, а бедността е намаляла 3 пъти, продължи Томов. Русия, която бе абсолютно нокаутирана след Студената война, бе възстановена от Путин, посочи журналистът. Според него руският президент оспорва западния ред, но той не е единствен. Китай, Бразилия, Индия също са против правилата на Световната банка и Международния валутен фонд. Русия не е заплаха за ЕС и в момента е „изплашена“ според Томов, който оправдава битката на руснаците в Украйна.

Leave a Comment