Телефонно проучване постави оценка 3.28 на кмета Иван Тотев

С най-положителни резултати са кметовете на София и Стара Загора
Разкопки в центъра на Пловдив

Разкопки в центъра на Пловдив

Телефонно проучване на агенция „Барометър България“ относно нагласата на избирателите към местната власт постави оценка 3.28 по шестобалната система на кмета на Пловдив Иван Тотев. 71% от запитаните са отговорили, че градът на тепетата има нужда от нов градоначалник. Проучването е проведено в пет големи български градове. Според данните за София 50.9% от анкетираните са заявили, че столицата няма нужда от нов кмет, а Йорданка Фандъкова е получила най-висока оценка – 4.2.

В Стара Загора оценката за кмета Живко Тодоров е 4.12, а 53% от респондентите за обявили, че градът не се нуждае от нов кмет.

Оценката, дадена на кмета на Русе Пламен Стоилков е 3.41, като 61% за заявили, че на града му трябва нов градоначалник. В петия град от проучването – Велико Търново, кметът Даниел Панов е с най-ниска „бележка“ – 3.02, а пожелалите нов кмет са 51.2%.

Проучванията са по поръчка на фондация „Европа“.

В Пловдив е извършена от 3 до 8 юни сред 678 души на възраст над 18 години.

Запитаните са посочили сред най-големите проблеми в община Пловдив липсата на работни места (33.5%) и корупцията (24.5%). Като сериозен недостатък е отличена лошата инфраструктура в периферията (20,8%) на града, докато в централната част това е посочено като позитив. В крайните квартали също има и проблеми с чистотата, посочват 15%, и с мръсния въздух – 11,8%. 15,8% пък определят за проблем високите местни данъци. Никакво развитие за кварталите е проблем, посочен от 10,8% от анкетираните, проблем с циганите – от 9,1%, затварянето на Белодробната болница – 8,3 %, задръстванията – 7,7%.

Развитието на централната част е големият позитив от работата на община Пловдив, като 18,6% посочват това за постижение. Като плюс пловдивчани определят инфраструктурата – 16,4%, оправянето на градската градина – 13%, избора на Пловдив за културна столица на Европа – 10,2%, зоните за спорт и фитнес – 9,6% и други.

Респондентите дават по-висока оценка на работата на общинския съвет спрямо работата на кмета. Средният резултат по шестобалната система за кмета е 3,28, а за съвета – 3,4.

Вие лично смятате ли, че трябва да бъде избран нов кмет? (да, не, без мнение)

Отговор: Да Не Не мога да преценя
% 71,0 12,2 16,8

Очакванията за нов кмет в Пловдив са изключително високи – 71% отговарят утвърдително. 12,2% смятат, че не трябва да има нов градоначалник, а 16,8 % не могат да преценят.

 

Leave a Comment