Йосиф Делгянски: Ако не искате война, разрешете да пазим имуществото си с оръжие

Депутатът Методи Андреев обеща да срещне фермерите и местната власт от Раковски с Цецка Цачева, кметът Антонов ще създаде общинска охрана за опазване на реколтата

„Докато все още не е късно, направете законодателни промени! Частната собственост е свещена и неприкосновена, и нека всеки да разполага с правото да я защитава със законно притежаваното си оръжие.“ Това предложи най-големият фермер в Южна България Йосиф Делгянски днес по време на Кръглата маса за проблемите, свързани с опазване на земеделската продукция.

Йосиф Делгянски

Йосиф Делгянски е убеден, че хората трябва да имат правото да защитават собствеността си с оръжие

 

Форумът се проведе в град Раковски, Пловдивска област. В него участваха местни фермери, депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, кметът на Раковски Иван Антонов, шефът на Районното полицейско управление Васил Костадинов и други.  Кръглата маса бе организирана от Съюза на говедовъдите, Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели. Модератор бе Рангел Матански, зам-председател на Съюза на говедовъдите в България.

Отляво надясно: Васил Костадинов, Иван Антонов, Рангел Матански, Методи Андрее и председателят на ОбС в Раковски Младен Шишков

Отляво надясно: Васил Костадинов, Иван Антонов, Рангел Матански, Методи Андрее и председателят на ОбС в Раковски Младен Шишков

Как да се защити земеделската продукция от набезите на крадци?

Йосиф Делгянски защити предложението си за употребата на оръжие при опазването на частната собственост с думите: „Страхът ще пази реколтата!“ Той е убеден, че ако сега не се предприемат законодателни промени и не се стопира наглостта на крадците, след няколко години не само, че ще е късно, но може да се стигне и до война.

Методи Андреев отговори, че стои абсолютно и напълно зад предложението на големия фермер. Той обаче припомни, че в края на 90-те години подобен текст е бил приет от Народното събрание при промени в Наказателния кодекс. Конституционният съд обаче го отменил. „Сигурен съм, че ако сега гласуваме да се въведе правото за употреба на лично оръжие за защита на дома или стопанството, от БСП и ДПС ще оспорят пред Конституционния съд тази законова промяна“, обясни Андреев. А след като конституционните съдии са се произнесли веднъж по този въпрос и са го отхвърлили, няма шансове те да променят решението си, според депутата.

Методи Андреев обеща на присъстващите да срещне до края на юни земеделците и представители на местната власт в Раковски с председателя на НС Цецка Цачева и парламентарните ръководства на политическите сили. Според него важните въпроси, които трябва да се поставят пред народните представители са два. Единият е свързан със законодателни промени за възможността за самозащита на частната собственост. Вторият – с въвеждането на такса, чрез която земеделците да плащат на съответната община налог от 0.5 до 1 лв. на декар за издръжката на общинска охрана, която да пази реколтата от крадци.

Кметът на Раковски Иван Андонов пое ангажимента да създаде общинска самоохрана, която да пази селските и селскостопански имоти. той обеща да осигури два автомобила Лада Нива. Общинските пазачи ще патрулират съвместно с полицаи, за да има кой да задържи крадците и да конфискува конете и каруците им, ако се натъкнат на тях.

В залата

В залата

 

Иван Андонов обеща още да актуализира местните наредби, така че каруците вече да подлежат на регистрация, а конете да са с чипове. Според кмета на Раковски най-ефективната реакция при залавяне на крадците ще е ако се конфискуват каруците и конете им до заплащане на глобите, нанесените щети и разходите по грижите за конете. В случай, че престъпникът не може да плати санкциите и другите парични обезщетения, конят му ще отиде или в кланица или на търг.

90 процента от крадците са роми, категорични бяха участниците в Кръглата маса. Почти всички фермери от района търпят големи щети от набезите им и в същото време са безсилни да защитят имуществото и реколтата си.

Прочети още: Фермерите можем да интегрираме циганите с обучение и с 1000-1200 лв. заплата

 

 

Leave a Comment