Наши биопроизводители изпратиха открито писмо до Д. Танева

Днес Съветът на аграрните министри обсъжда законодателни промени за биопроизводството

биофермаБиопроизводството ще е фокус на заседанието на Съвета за земеделие и рибарство на Европейския съюз, което ще се проведе днес, 16 юни, в Люксембург. Аграрните министри ще обсъждат предложенията за правната уредба на биологичното земеделие. Очаква се да бъде преразгледано настоящото законодателство за производството и информацията върху етикетите на биологични продукти, така че да се гарантира честната конкуренция между биопроизводителите на пазара, както и да се повиши доверието на потребителите в биологичните продукти.

По повод днешното заседание от асоциация „Биопродукти“ изпратиха Отворено писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, съобщи БНР. В него са изложени три проблема, по които браншът очаква нашия министър да вземе отношение. Албена Симеонова от асоциацията посочва, че фермерите в България не са съгласни с предложението проверките за биологичните производители да се правят веднъж на три години. От „Биопродукти“ настояват проверките да са ежегодни.

Другият проблем е вносът от трети страни. Асоциацията настоява всяка държава да прилага собствените стандарти за продукция, която идва от трети страни.

Третият проблем е свързан с предложението на някои министри в случай, че биологичната продукция е замърсена от въздушно третиране с препарати на съседно стопанство, лицензът за биопроизводство да бъде отнет. От „Биопродукти“ изразяват категорично несъгласие с тази рестрикция и се надяват министър Десислава Танева да изрази позицията им днес в Люксембург.

Ако министрите се споразумеят за принципния подход към производството на биологични продукти, ще стане възможно започването на преговори между Европейския парламент и съвета за постигане на обща позиция по въпроса. Очаква се гласуването по доклада за биоземеделието в комисията за селско стопанство и развитие на селските райони в ЕП да се проведе в средата на юли или в средата на септември.

 

Leave a Comment