България ще е върху 1250 кв. м. на градинарското ЕКСПО „Анталия 2016“

До 30 юли от Съюза на градинарите трябва да представят схема за нашето участие догодина

градинарБългария ще участва върху 1250 кв. м. на Международното градинарско изложение ЕКСПО „Анталия 2016“ в Турция. То ще се проведе от 23 април до 30 октомври 2016 г. До 30 юли тази година Националният съюз на градинарите в България (НСГБ), който ще е главен организатор на българското участие, трябва да представи проекта си за видовете култури и парцелирането на нашето поле на градинарското ЕКСПО. Това съобщи пред АгроПловдив д-р Слави Трифонов, който е втори мандат председател на УС на съюза. Трифонов бе определен днес на правителственото заседание за национален комисар по ЕКСПО-то.

„Международното градинарско изложение се провежда от около 50 години, а до момента България не е била домакин“, разказа пред АгроПловдив Слави Трифонов. Догодина Турция за първи път ще се превърне в център на световното градинарство и още отсега е приела съвсем сериозно ангажимента си“, разказа Слави Трифонов.

В НСГБ са убедени, че България трябва да участва с традиционни наши култури, сред които задължително ще фигурира декоративната и маслодайната рози. Освен ароматното цвете, ще бъдат засадени стари наши сортове зеленчуци. В „Анталия 2016“ ще участват не само научни институти, но и известни български градинари, които могат да прославят родината, сподели Слави Трифонов.

„Хубавото е, че Турция поема за своя сметка изграждането на представителните полета“, поясни председателят на съюза. Той каза още, че започва интензивни разговори с аграрните фирми, така че българското участие догодина да бъде забележително.

В Международното градинарско изложение ЕКСПО „Анталия 2016” ще се включат над 100 държави и 30 международни организации, а експозициите ще бъдат разположени на площ от 112 хектара.

Прочети още: Славните български градинари научиха Европа да ни тачи и благодари

 

Leave a Comment