Предизборна болница

ГЕРБ се държи като фелдшер, БСП като медицинска сестра, а докторът го няма
сенки

А виждат ли електората политическите противници?

След снощното участие в „Референдум“ по БНТ, главните герои на ГЕРБ и БСП Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Димчо  Михалевски и Корнелия Нинова  населиха като махмурлии и сутрешните тв блокове. А уж предизборната кампания се откривала вдругиден.

На нормалния човек му идва в повече да ги гледа два пъти в рамките на 10 часа, затова не си изхабих времето тази сутрин.

Но от снощи мога да заключа, че на ГЕРБ няма да му върви в предизборните обещания. Държи се като фелдшер вместо като лекар.

БСП звучи по-майчински, по-грижовно и по-благочестиво. Също като медицинска сестра е.

От социалистическата партия ще ни дадат работа и ако заплатите са мизерни, няма да ни вземат данъци. Но, виж, от богатите ще вземат това, което иначе ГЕРБ ще ни поиска ако остане в Министерския съвет.

Червените признават, че ще се получи 1 милиард лева дефицит в хазната, защото хората масово ще изберат да излъжат държавата за истинските си доходи. Но пък този милиард щял да дойде от акцизите, които сега се събират пет за четири.

Отделно от това БСП ще осигури нови 250 000 работни места. А това означава, че ще стопи безработицата наполовина. Ще се случи по два начина – със субсидирана заетост, тоест – държавата да плаща на работодателите да наемат хора. И с обучение на специалисти, след като се направи допитване до бизнеса от какви кадри има нужда.

От БСП като факири вадят ту труповете на самозапалилите се, ту обещанието за национализации, ту броя на емигрантите, ту подслушванията и т.н. Имат си коз по всяка тема.

ГЕРБ пък пуска в играта умния Владислав Горанов, който е толкова компетентен, че малко хора могат да го разбера. Но снощи, той взе, че изтърси нещо, което накара доста зрители да потръпнат. Заплатата на средната класа у нас била 700 лева. Ако „средна класа“ означава да можеш да си платиш сметките и да ти останат пари за хляб, но не и за книга, как ли живее по-долната класа? Как въобще може да е жива?

ГЕРБ бута напред  и Томислав Дончев. Но колкото и да е симпатичен, бившият кмет на Габрово със сигурност е слабо ефектен. Интелигентен – да, почтен в поведението си – да. Но не и завладяващ. Дори светкавицата в изговора  Лиляна Павлова привлича повече вниманието, когато вземе думата.

Единственото ново в платформата на ГЕРБ е, че ще отредят специално внимание на бизнеса. Например – ще връщат ДДС само за 7 дни. Обещават още да намалят администрацията и да премахнат данъка върху банковите лихви. И да продължат да строят с европейски пари. Не знам как Бойко Борисов успя да направи израза „строителство на магистрали“ мръсна дума.

Изглежда ГЕРБ все още търси своя нов финансов министър. Обявяването на избрания човек ще бъде ключов момент в кампанията на доскоро управляващата партия. А ГЕРБ трябва непременно да го обяви, защото този министър ще е от изключително значение. Ако не го направи, ще загуби голям процент от колебаещите се. То, разбира се, зависи и от човека, който Бойко Борисов ще хареса. И дано това не е Горанов, не за друго, а защото изглежда твърде млад, за да ни извади от дълбока дупка, в която сме се озовали.

Така изглеждат първите предизборни сблъсъци – като между медицинска сестра и фелдшер. А болният се оглежда за лекар. Времето му изтича, а докторът го няма. То, кога ли у нас „Бърза помощ“ е пристигала навреме!

 

Leave a Comment