Любен Татарски: Парите, които ще може да управлява една МИГ, се увеличават от 2 на 6 млн. евро

Днес бе открита в Пловдив тридневна международна конференция по подхода ЛИДЕР/Водено от общностите местно развитие. В нея участват представители от 8 държави – Румъния, Франция, Италия, Унгария, както и Македония, Сърбия и Грузия. Последните три страни също имат намерение да прилагат свои програми за подкрепа на селските райони, които са подобни на програмата Лидер на Европейския съюз.

конференция за ЛИДЕР

 

В деловата част на конференцията ще има презентации, подготвени от успешни местни инициативни групи (МИГ) от България и други страни. Предвидено е разглеждане на място на проекти, реализирани с помощта на МИГ „Раковски“ и МИГ „Родопи – Перущица“. При откриването на форума участие взе Любен Татарски, началник на политическия кабинет на земеделския министър, Стефан Спасов, началник отдел в МЗХ, Панайотис Патрис – тим лидер и Стефан Робер, съветник на министър Десислава Танева.

Отляво надясно: Стефан Спасов, Любен татарски, Христо Грудев (зам.-областен управител на Пловдив), Панайотис Патрис, Стефан Робер

Отляво надясно: Стефан Спасов, Любен Татарски, Христо Грудев (зам.-областен управител на Пловдив), Панайотис Патрис, Стефан Робер

 

 

Любен Татарски, началник на политическия кабинет на земеделския министър пред АгроПловдив 

Малките общини със състезателен дух ще се възползват от финансовия ресурс на програмата Лидер

Г-н Татарски, останаха ли неусвоени средства по подхода Лидер през миналия програмен период?

Останаха, нямаше как. Този подход беше нещо новоЛюбен Татарски и само 35 местни инициативни групи (МИГ) успяха да се възползват от програмата. Сега ресурсът на Лидер, който ще е на тяхно разположение, е увеличен многократно. 340 млн. евро ще бъдат на разположение на МИГ за реализация на конкретни проекти.

Откъде идват тези средства?

Пет процента от ресурса на Програмата за развитие на селските райони – 120-130 млн. евро, ще бъдат заделени за Лидер. Отделно от това има близо 10% от програмата „Морско дело и рибарство“. За пръв път ще може да се заделят средства и от други фондове, които са за социални политики и регионално развитие. И така, като се сумират всички възможности, бюджетът на Лидер ще бъде увеличен за периода 2014-2020 г. на 343 милиона евро. Това е значителен ресурс, затова е много важно каква стратегия и проекти ще се изготвят, и колко успешно ще се реализират. Запознат съм с програмата и знам какви грешки са допуснати и какви биха могли да се допуснат.

Какви са сериозните грешки, които се допускат?

В малките общини местните инициативни групи започват да работят не толкова за тези, които се нуждаят от помощ, колкото за определени политики на местната власт. Затова представителството на хора в МИГ трябва да е достатъчно широко. Също и контролът от страна на управляващите органи трябва да е достатъчно добър, така че политиката, която се реализира чрез местните групи да е в интерес на цялото общество. Начинът на администриране е на местно ниво и затова е важно какви хора ще управляват тези МИГ.

Има ли регистрирани злоупотреби при МИГ?

Не бих казал, че има злоупотреби, но има неточности. Когато се изчистят, тогава се плаща и това е един непрекъснат процес. Хората, на които е възложено да управляват МИГ, не винаги имат необходимия опит и това е нормално.

С какво е важно да бъдат съобразени новите стратегии за местно развитие на МИГ?

Съгласно Закона за регионално развитие се изработват национална, областни и общински стратегии за развитие. Една стратегия за местно развитие трябва да бъде съобразена с тези стратегии. Тя не може да се отклонява от общинския или от областния план за развитие. Мисля, че всички общини в страната вече успяха да приемат своите планове за развитие.

Какви други новости ще има при подхода Лидер през този програмен период?

Програмата за развитие на селските райони е една голяма програма като обхват, размер на финансовите средства и като възможности. Наблюдавам колко голям е интересът към нея през този програмен период спрямо предходния. Същия нараснал интерес очакваме и по програма Лидер. На местно ниво кметовете се надпреварват един друг, общините наблюдават какво се случва при съседните кметове… и това е своего рода конкуренция за привличане на допълнителни средства. Една местна инициативна група ще може да управлява средства за 6 милиона евро през новия програмен период. Досега размерът бе 2 милиона евро. Шест милиона са значителен ресурс за малка община! Това е сериозно предизвикателство и тези, които могат да осъзнаят и да разберат това, ще се възползват максимално. Според мен водеща ще бъде конкуренцията за привличане на повече и повече средства от ЕС.

(В интервюто са използвани въпроси и на други медии)

1 Comment

  1. Земеделец каза:

    Вместо да си вършите работа, пресконференции ще давате! ОСТАВКА!

Leave a Comment