Иван Искров: Има за какво да се гордея с КТБ

Управителят на националната банка няма да се занимава с политика, а с банкерство след като напусне поста

Иван Искров„С КТБ има за какво да се гордея. Имаше огромна опасност за банковата система в страната. Но успяхме да изолираме КТБ, за да не инфектира и останалите банки.“ Този отговор даде днес управителят на БНБ Иван Искров в интервю пред националната телевизия. Той бе събеседник по повод писмото му до 43-то Народно събрание, в което обяви, че подава оставката си като гуверньор.

В отговор на същия въпрос за това с какво се гордее, Искров обясни, че е доволен и от начина, по който банковата система е изплувала в най-тежкия си период от края на 2008 г. до март-април 2009-а.

Управителят на Централната банка обвини политиците за фалита на КТБ. Той каза, че всеки банкер, икономист и експерт е наясно, че банката на Цветан Василев е можело да бъде спасена. Искров показа и подготвения през юли миналата година спасителен проект, който политиците е трябвало да подкрепят на 14 юли, така че на 21 юли 2014 г. КТБ отново да бъде отворена. Планът обаче е бил отхвърлен. Управителят на националната банка отказа да съобщи какви позиции са заели на срещата при президента политическите лидери, но изрази надежда някой ден държавният глава да се осмели да разсекрети стенограмата.

По повод клипа, на който той пее заедно с Цветан Василев, коментарът му беше: „Банкерите също имат социален живот“. Искров каза, че с Цветан Василев никога не са били близки, а клипът е бил пуснат, за да се предупредят други хора да внимават с изявленията си.

Гуверньорът изрази задоволство от законодателните промени, които дават възможност на БНБ да оздравява банки без да е необходимо разрешението на политиците.

Иван Искров отрече по най-категоричен начин слуховете, че ще се занимава с политика. „Аз съм банкер“, каза той и обясни, че е влязъл с политика, тъй като не е могъл да откаже на „един човек, когото много уважава“. „Разбира се, Царят.“

 

Leave a Comment