Международната конференция по Лидер се пренесе във „Вила Юстина“

С чаша прекрасно вино и родопски залез в Устина приключи първият ден на тежкия форум

В двора на винарната

В двора на винарната

 

С чаша прекрасно вино приключи вчера първият ден от международната конференция по програмата Лидер, която започна в Пловдив. Стотина участници – чужденци и българи – се озоваха от шумния град под гостоприемния покрив на „Вила Юстина“в село Устина. Виновник за разкошния край на деня бе Местната инициативна група (МИГ) „Родопи -Перущица“, която организира тур на желаещите да разгледат изпълнените проекти по предишната Програма за развитие на селските райони. устина6

Чрез местната група „Вила Юстина“ е получила земеделска техника за лозята по старата мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“.

Гостите, сред които румънци, македонци, турци, италианци, французи и, разбира се, българи, бяха посрещнати с широки усмивки от екипа на винарната. Домакините разляха бели и червени вина, както и розе. Сред тях имаше напитки, направени от нашенските ароматни сортове Мавруд и Рубин. Чужденците дълго отпиваха от чашите, за да се насладят на богатството в тях.

устина5Делегатите на конференцията разгледаха с интерес дъбовите бъчви за съхранение на вината и съдовете от инокс, а технолозите разказаха за пътя на гроздето към бутилките.

В края на посещението гостите си накупиха бутилки от вината, които са им харесали. Маршрутът им от „Вила Юстина“ продължи към Червената църква на Перущица.

Leave a Comment