Испанци от „Ебиос Енерджи“ ще направят богатство от нашенската слама

Дружеството изгражда у нас 6 инсталации с мощност 16 мВт за производство на ток от биомаса
Тази централа за производство на ток от биомаса е в Съединение и не е на "Ебиос Енерджи". Инвеститор е "Грийн форест проджект"

Тази централа за производство на ток от биомаса е в Съединение и не е на „Ебиос Енерджи“. Инвеститор е „Грийн форест проджект“

Мощната испанска група „Ебиос Енерджи“АД вече повече от 4 години инвестира у нас в шест инсталации за производство на електроенергия от биомаса без да е спечелила към момента и лев от тази дейност. Стъпките, направени от акционерното дружество, обаче са последователни, енергични и обмислени внимателно така, сякаш ще се строи хилядолетна крепост. „Ебиос Енерджи“ и дъщерните дружества се ръководят от Хосе Оскар Лейва Мендес от Барселона. Той е и сред основните акционери. Внесеният капитал в дружеството е над 40 милиона лева.

Само в района на Пловдивска област акционерното дружество ще разполага с три подобни предприятия – в село Строево (об. Марица), село Караджово (об. Садово) и в друго землище в региона. Общата мощност на инсталациите в Пловдивско е 11.5 мегавата, а в страната – 16 мВт.

Инвестициите в Пловдивско

Инсталацията в Строево бе започната през март 2014 г. и все още не е въведена в експлоатация. Кметът на селото Стоимен Чалов е притеснен. Миналото лято улиците на Строево потънали в сламата, хвърчаща от камионите, с които инвеститорът я извозвал към складовете си. Тази година кметът взел мерки и подкастрил уличните дървета да не задират клони в балите, които ще тръгнат през Строево след жътвата. Точно тези растителни отпадъци ще използват испанците, за да произведат ток. Централата при Строево ще е с мощност от 5 мегавата. Инвеститор е „Карлово биомас“ЕООД и „Хийт биомас“ЕООД, чиито едноличен собственик е „Ебиос енерджи“АД.

В землището на село Караджово строителството на предприятието още не е започнало. Инвеститорът – „Пловдив биомас“ЕООД с едноличен собственик „Ебиос енерджи“, засега смята да бие два сондажни кладенци на дълбочина 25 метра, за да разполага с вода, с която да охлажда уредите. В село Караджово узнали за испанските намерения преди 3-4 години и се развълнували, дори протестирали, припомни си кметът Димитър Димитров. Хората се уплашили, че това производство ще развали качеството на местния въздух. Наложило се испанците да обясняват, че цикълът ще е затворен и въздухът ще запази характерните си аромати. Оттогава досега „Пловдив биомас“ не е заковал и един пирон в бъдещия строеж. Инсталацията край Караджово ще е с мощност 1.5 мВт Предвижда се тя да започне да произвежда електроенергия през 2018 г.

„Карлово биомас“ ще стои централа също в Пловдивска област. Там енергийното предприятие ще се изгради на два етапа – при първия ще се постигне мощност от 2 мегавата, а при втория – още 3 мВт. Възможно е тази инсталация да е построена вече, но АгроПловдив не откри данни за нея.

Из страната

За два работни дни – на 6 и 7 януари 2011 г., предприемачът от Барселона Хосе Оскар Лейва Мендес регистрира фирмите „Пловдив биомас“, „Хийт биомас“, „Карлово биомас“, Твърдица биомас“, „Нова Загора биомас“ и „Юнайтед Биомас“. Всички те са ЕООД с едноличен собственик „Ебиос енерджи“. И освен това имат еднакъв предмет на дейност – производство на електроенергия от биомаса.

Освен в Пловдивска област „Ебиос Енерджи“ строи предприятия за производство на ток от растителни отпадъци в района на Твърдица („Твърдица биомас“), на град Летница („Юнайтед биомас“) и в Нова Загора. Трите инсталации ще са с обща мощност 4.5 мВт (по 1.5 мВт). Тези в Твърдица и в Нова Загора ще заработят през 2017 г., а през 2018-а ще тръгне и централата в Летница (област Ловеч), се вижда от Търговския регистър.

 

Освен производствените дружества, „Ебиос Енерджи“АД е регистрирало през ноември 2012 г. дружество, което ще е отговорно за снабдяването на инсталациите с необходимите суровини и източници на биомаса. То се нарича „Биомас Дистрибюшън“ЕООД.

На 30 ноември 2012 г. „Ебиос Енерджи“ е придобило контрол (47.9%) и върху испанската инженерна компания „Екютек“.

През 2013 г. същото амбициозно дружество взима участие в учредяването на „Енерготек Еко“АД. Задачата на тази фирма е била да закупи фабрика в село Калояновец, в която да започне производството на част от основното оборудване на електроцентрали за производство на еленергия от биомаса. В „Енерготек“ испанците от „Ебиос Енерджи“ държат 43%.

 

Българи в „Ебиос Енерджи“

Най-голям акционер в „Ебиос Енерджи“ е „Електра холдинг“АД, в която над 99% притежава Хосе Оскар Лейва Мендес. Другият съдружник е Камелия Рускова. Общо 6 юридически и пет физически лица са акционери в „Ебиос Енерджи“, като повечето съдружници са испанци. Притежатели на акции като физически лица са българите Александра В. Червенякова и Ангел Панайотов.

Преди по-малко от месец „Ебиос Енерджи“ издаде облигационна емисия в режим на частно предлагане, с която потърси от борсата 6 милиона евро кредит. Дружеството реши номиналната стойност на една облигация да е 100 000 евро, а минималният размер на сделката да е за 10 броя облигации, тоест за 1 милион евро. На 18 юни „Ебиос Енерджи“ вече беше продало облигации за 3 милиона евро.

АгроПловдив не успя да открие контакт с „Ебиос Енерджи“АД, за да представи повече информация за хода на инвестициите. 

Прочети още: Последната открита централа за ток от биомаса в Пловдивско е близка до „Белла“
Испанската Eqtec: 3.5 млн.€ струва инсталация за биогаз с мощност 1 мВт

Leave a Comment