Оранжериите показаха днес най-вкусните и свежи зеленчуци

БАПОП на тържището в Огняново Най-вкусните зеленчуци в страната можеха да се видят и опитат днес на първия Открит ден на оранжерийното производство, който се проведе при тържището до село Огняново, Пазарджишко.

15 оранжерийни производители, членове на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукукция (БАПОП), подредиха собствена продукция между 7 и 11 часа. Мотото на изложбата бе „Качеството на оранжерий­ни­те продукти – гаранция за здравословна храна“.

При откриването на събитието бе отслужен молебен за здраве и плодородие, съобщиха от БАПОП. На събитието присъстваше и  Слави Кралев – директор на Дирекция “Пазарни мерки и организация на производители” в  Министерство на земеделието и храните.

БАПОП на тържището в ОгняновоОсновната цел на открития ден бе да се популяризира високото качество на българското производство. Заедно с това асоциацията поиска да фокусира вниманието на управляващите върху състоянието на сектора и да потърси допълнително съдействие за ограничаването на нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци. От БАПОП посочват, че тяхната продукция е под контрола на сертифицирани лаборатории и освен това е истински свежа и здравословна.

Оранжерийните производители настояват за по-строг контрол и санкции за търговците по борсите и пазарите, които заблуждават потребителите като обявяват вносната стока за българска. Те са сигурни, че през границите продължават да влизат контрабандно домати и други зеленчуци, които не винаги са проверени от акредитирани лаборатории за съдържание на пестициди и други вредни химикали.

От сектора не могат да преглътнат също така, че в последния момент субсидията за оранжерийното производство бе намалена с 66,6%, което допълнително утежни състоянието на производителите.

 

Leave a Comment