Десет дни са необходими за изработване на проект по „Млад фермер“

В Пловдивския офис на Националната служба за съвети в земеделието са натоварени с десетки планове по мярка 6.1

млад фермерПроектите на младите фермери, които ще се приемат по мярка 6.1 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), се изработват безплатно от 28-те офиса на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), припомни вчера зам.-министър Васил Грудев, който бе в Пловдив. От понеделник, 29 юни, започва приемът на заявления по тази подмярка.

Експерти от Териториалния отдел на НССЗ в Пловдив обясниха пред АгроПловдив, че в момента са заети с разработването на десетки проекти. 40 часа са необходими за изработването на бизнесплан според нормативите. Заедно с предварителната консултация, както и с междинните уточнявания на параметрите, отиват около 10 дни за направата на проекта, посочиха специалистите. Те уточниха, че в работното време не спират да дават консултации и на други земеделци, заради което се налага да се трудят и в часовете за почивка.

Младите фермери трябва да се съобразят с натовареността на НССЗ и да не пристигат с поръчки в последните дни на приема по мярка 6.1, съветват специалистите. Мярката ще е отворена до 24 юли.

Младите фермери от Пловдивско са се съобразили с обявените от земеделското министерство приоритетни сектори и инвестициите, които възнамеряват на направят, са в областта на животновъдството, зеленчукопроизводството, овощарството и биоземеделието. „Преобладаващи са растениевъдните проекти“, уточниха от пловдивския офис. В проектите за отглеждане на домати, тиквички, зеле, спанак – полско производство, се залага и на сондажни кладенци и капкови системи за напояване, без каквито зеленчукопроизводството не може. При трайните насаждения преобладаващи са намеренията за създаване на градини с костилкови видове. Сред плановете в животновъдството повечето са от пчелари, но се срещат също и такива на говедовъди и овцевъди.

 

2 Comments

  1. Христо каза:

    Мда, за съжаление добре знаем как се одобряват проекти в това министерство и как се бутат пари под масата на споменатия зам. министър.

  2. Мялко каза:

    Успех имат само тези, които са били консултирани при любовницата на министър Грудев!

Leave a Comment