Според председателя на КЕВР бизнесът мами обществото

Иван Иванов, КЕВРПо данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) потреблението на ток между 10 и 13 часа днес е било същото като в обичайните дни, в които бизнесът не е обявявал стачка. Това съобщи пред бТВ председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Въпреки шумно оповестения протест на бизнеса срещу поскъпването на тока, който започна в 11 часа в редица градове в страната, според Иванов той е бил бутафорен. Председателят смята, че или предприятията, които са най-големи енергийни консуматори, не са протестирали. Или, че ако са го направили, то на улицата са били администраторите, а не работниците.

Според председателя на КЕВР бизнесът у нас трябва да работи така, че да увеличава жизнения стандарт на хората, вместо да се стреми да пази ниски цените на тока и на работната сила. Иванов даде пример с фирма на един от най-шумно протестиращите бизнесмени. По данни на НАП за 2014 г. печалбата на дружеството му е била 4 милиона лева. При увеличението на електроенергията, фирмата е щяла да доплати 40 000 лв., което представлява само 1% от печалбата.

Иван Иванов обясни, че КЕВР ще вземе решение за удължаване с един месец на прилагането на новите цени на тока идния вторник. Междувременно ще се приложат всички мерки да не се допусне голям скок на новите цени на електроенергията. Това означава, че ще се преразгледат договорите с американските ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, а административните разходи на държавните енергийни предприятия ще се съкратят с 10%. Друга мярка е прегледът на договорите със собствениците на ВЕИ от агенцията за държавен финансов контрол. Председателят на КЕВР заяви с голяма доза сигурност, че не се очаква драстично увеличение на цената на електроенергията тази година.

Leave a Comment