Започва традиционният празник на черешата в Кюстендил

празник на черешата в КюстендилДнес започва Празникът на черешата в Кюстендил, а от 11:00 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще присъства на официалното му откриване. Именно в този град през 1896 г. е учредена Първата национална овощарска изложба и Кюстендил получава званието “Майка на българското овощарство”.

Първият етап на тазгодишния празник ще премине под надслов „Черешата в занаятите”. Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина на Кюстендил. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.

Паралелно с това се провежда фолклорния празник “Черешчица род родила”. В богата художествена програма състави, танцови формации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор.

Всяка година партньор на Общинате е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Директорът на института проф. д-р Димитър Домозетов е председател на комисията по оценяване на участниците в изложението.

 

Leave a Comment