Преди 18 години с едно ухо Тайсън бе запомнен завинаги

Майк ТайсънКогато Майк Тайсън излиза от един скандал, тутакси попада в друг. Животът му е като минирано поле, в което една от най-запомнящите се експлозии е инцидентът с Ивендър Холифийлд. На боксовата среща с него Тайсън откъсва част от ухото му. Това се случва точно преди 18 години – на 28 юни 1997 г.

Няма съмнение, че всеки, който е в близост до цветнокожия мюсюлманин, е в смъртна опасност. Майк Тайсън е чудна смесица от чувствителност и бруталност. Наричат го „Животното“ и „Динозавъра“, но заедно със заслугите за тези прякори, той е и поклонник в Мека, любител на паметници, актьор, баща, гълъбар.

Преди 18 години срещата между Тайсън и Холифийлд е втора по ред, като през ноември 1996 г. те се срещат за първи път и Тайсън е бил победен. Обяснението не е само в силата на Холифийлд, а в предварителната му подготовка. Той наблюдавал стотици пъти записи от боксови мачове на Тайсън и откроил слабостите му. Така противникът бил победен с интелект и тактика. При втората среща цената на първата победа се оказало парче от ухото на Холифийлд. В третия рунд Майк неочаквано за всички, разярен от това, че Холифийлд на няколко пъти го е ударил с глава, захапал ухото му. Реферът повикал лекар, който прегледал раната и заявил че мачът може да продължи. На Тайсън му били отнети няколко точки и срещата била подновена. След малко обаче „Динозавъра“ отново захапал ухото на Холифийлд и бил дисквалифициран.

Абсолютният световен шампион се оттегля от бокса на 39 години, „за да не позори любимия си спорт“. В класацията 100-те най-големи удрячи на всички времена, той заема 16-то място.

Преди 4 години Тайсън разказа в интервю, че си ляга рано, към 7-8 ч. вечерта, а на следващия ден става в 4 ч. сутринта и отива във фитнес залата. После му правят масаж, храни децата, а понякога чисти. Тайсън си припомня и за поклонението в Мека, където доста хора вместо да ходят на молитви, следвали него. „Питах се защо го правят. Аз съм грешник, кръгла нула и им пречех на съсредоточаването. Презирах тези хора, защото събуждаха главния демон в мен – моето его“, признава той. И уточнява, че когато егото му е пробудено, всички около него престават да съществуват – „приятели, жена, деца и моите гълъби“. Никой вече нищо не значи. „Аз съм болен човек и трябва да държа демона затворен. Аз съм или роб, или бог. Няма трети“, открил е за себе си Тайсън.

Тази година стана ясно, че бившият световен шампион по бокс в тежка категория участва в снимките на предстоящия блокбъстър „Ip Man 3“. В лентата освен него блести китайската кунг фу звезда Дони Йен.

След два дни Тайсън ще стане на 49 г.

Leave a Comment