Муравей Радев: Какъв референдум? Гърция фалира утре

Муравей РадевРеферендумът в неделя, 5 юли, ще е след дъжд качулка. Гърция фалира утре, смята бившият финансов министър Муравей Радев, който бе в студиото на бТВ.

Утре Гърция трябва да плати 1.6 млрд. евро от дълга си, а Радев не е сигурен, че това ще се случи. На 30 юни т.г. изтича и споразумението на съседната държава с кредиторите. Няма как да стане чудо и това споразумение да бъде подновено днес или утре. Късно е, обясни Радев. Без споразумението Гърция ще загуби и последния транш от спасителния план, който е в размер на 7.2 млрд. евро.

Какво ще се случи при фалита на Гърция? Досега Европейската централна банка е подкрепяла гръцките банки с финансови инжекции. Банките са купували държавни ценни книжа, тоест – захранвали са с парите на ЕЦБ държавния бюджет, а при тях са оставали „хартийки“ (ДЦК), поясни Муравей Радев. Ако Марио Драги спре „кранчето“, ще настъпи хаос. Депозитите на населението и бизнеса в гръцките банки са в размер на 130 млрд. евро. Без спасителния план бизнесът ще спре, плащанията на държавата и на общините – също. Правителството не може да разчита, че ще попълни бюджета от данъци, защото гърците просто не ги плащат, посочи Радев. Държавата има да събира 80 млрд. евро данъци, натрупани от години.

Според Муравей Радев Ципрас може да направи следващата фатална грешка – да започне да печата драхми. С тях ще изплати вътрешните дългове, но само след няколко месеца страната ще се озове в ситуация на инфлация, а после и на хиперинфлация. Ще последва фалит на финансите, икономиката, социалната сфера и политиката, видя резултата Радев и нарече прогнозата си „четири в едно“.

Leave a Comment