От 1 юли растат пенсии и минимална заплата, но за земеделците няма промяна

5AsОт 1 юли се увеличават минималната работна заплата и размерът на пенсиите, но минималният осигурителен доход на земеделските производители се запазва. От 1 януари тази година той е 300 лв.

С постановление 139 от 4 юни  т.г.  минималната месечна работна заплата за страната се увеличава с 20 лева и става 380. Минималната часова работна заплата от 2.20 лв. се променя на 2,21 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

С новата минимална заплата след удръжката на данъци и осигуровки чистият доход на тези, които я получават става 298 лв., което е с 16 лева повече спрямо първите шест месеца на годината

В тригодишната бюджетна прогноза е заложено минималната заплата за 2016 г. да нарасне до 420 лв., а през 2017 г. – до 460 лв.

Пак от утре, 1 юли, пенсиите ще се увеличат с 1.9%. Те се изчисляват по швейцарска формула, а причината за ниския ръст е отрицателната инфлация през миналата година.

От вчера влязоха в сила промените в Закона за здравното осигуряване. Вече започна да тече шестмесечният гратисен период, в който хората, които не се си плащали здравните осигуровки през последните три години, могат да ги погасят.

Ако неосигурените не се възползват от тази възможност, за да ползват безплатна медицинска помощ ще трябва да се издължат на държавата за пет години назад. Пациентите вече ще оценяват болниците, а Здравната каса ще прекратява договорите си с лечебните заведения, срещу които има системно недоволство.

 

Leave a Comment