66 фермери получиха 703 хил. лв. компенсации за руското ембарго

култивирани печурки66 фермери получиха общо 703 хил. лв. компенсации за руското ембарго, съобщиха он ДФ „Земеделие“. Средствата са осигурени изцяло по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се изплатиха по двете извънредни схеми, които Европейската комисия въведе в края на миналата година, за да възстанови трайно баланса на пазара на плодове и зеленчуци в ЕС.

У нас възможностите за компенсации бяха приети с наредба № 6 от 28 август 2014 г., която бе променена на 21 октомври. Крайната дата за изплащане на компенсациите е 30 юни 2015 г.

Подпомогнатите производители са от областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Плевен, Пловдив, Разград, София (област), Стара Загора, Хасково и Шумен. С изплатените средства са финансирани близо 4 хиляди тона гъби, домати, зеле, карфиол, корнишони, краставици, круши, моркови, нектарини, праскови, пиперки, сливи и ябълки.

Двете извънредни схеми подпомогнаха производители, които са подали исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара“ и „небране“ в областните дирекции на фонд „Земеделие“.

При прилагането на мярка „изтегляне от пазара“ плодовете и зеленчуците можеха да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията можеше да се използва и като храна за животни при прилагането на първата извънредна схема. Мярката „небране” се прилагаше чрез предварително уведомление към ДФЗ за датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето.

Leave a Comment