НАЗ: Министерството на финансите въвежда репресивни мерки срещу земеделците

Асоциацията на зърнопроизводителите свиква извънредно заседание заради публикуваната днес наредба за горивата
бунт на комбайните

Бунтът на комбайните е кошмарът на всяко правителство

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) свиква извънредно заседание на Управителния съвет заради обнародваните днес промени в Наредба 18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Възможно е браншът да вземе решение за национален протест въпреки, че наредбата го изненадва в периода на жътвата.

Още в началото на тази година НАЗ организира десетки срещи в Министерството на финансите и в Народното събрание, за да предотврати прилагането на промените в Наредба 18, които министър Владислав Горанов искаше да наложи. От днешния брой на „Държавен вестник“ обаче става ясно, че новият норматив все пак ще бъде приложен.

Прочети още: НАЗ продължава да е в готовност за протести

В текст със заглавие „Финансов удар срещу земеделците“ от асоциацията заявяват, че категорично се противопоставят на условията в променената Наредба 18, публикувана днес. Ето и пълния текст:

„Нормативните изменения вменяват на земеделските производители непосилната финансова и административна тежест за монтиране на фискални и нивомерни устройства.

Въпреки няколкомесечните дебати с НАЗ, Министерството на финансите не успя да аргументира по достоверен и обективен начин с цифри и факти намерението си за въвеждане на изискванията за отчитане на потребеното в земеделските стопанства гориво.

На проведената в началото на м.юни т.г.  съвместна среща между МФ, НАП, КРИБ, НАЗ и Българска петролна и газова асоциация (БПГА), бе изразено единомислие между НАЗ и БПГА относно това къде и как се случват злоупотребите с горива и че нарушителите следва да се проверяват и санкционират, вместо вината за контрабандата да се прехвърля върху земеделските производители.

Невъзможността на държавата да осъществява своите функции и липсата на ефективен контрол върху производството, вноса и търговията с горива, не оправдава по никакъв начин решението на Министерството на финансите да накаже работещия земеделски сектор. Непонятно остава за НАЗ какво точно се цели с въвеждането на репресивни мерки срещу земеделските производители и защо трябва именно те да бъдат не само излишно обременени, а и ощетени финансово. В тази връзка са налице основания да се предвиди, че неефективните мерки на МФ ще доведат до неефективни резултати.

НАЗ, в качеството си на обществено отговорна браншова организация, подкрепя борбата с контрабандата с цел редуциране на злоупотребите с течни горива. НАЗ счита за крайно наложително извършването на системни проверки на всички рискови обекти и налагане на значителни санкции за нарушителите – глоби, започващи от 100 000 лв.; затваряне на обекти; конфискации на имущество; лишаване от свобода.

По повод промяната в Наредбата и въвеждането на изисквания за монтиране на фискални и нивомерни устройства на съдовете за горива в стопанствата на земеделските производители, НАЗ свиква спешно извънредно заседание на Управителния съвет.“

 

 

 

Leave a Comment