Само 3-ма млади фермери от Пловдивско подадоха проекти в първия ден на мярка 6.1

36 са били кандидатите в цялата страна

областна дирекция ДФЗ ПловдивТрима млади фермери от Пловдивска област са подали проекти в първия ден на приема по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020. Първите кандидати имат намерение да направят градини с плодове и зеленчуци с финансовата помощ по тази мярка, която е в размер на 25 000 евро. От Областната дирекция на фонд „Земеделие“ обясниха, че първият ден не е показателен за интереса на земеделците и обичайно напрежението расте в последните дни и дори часове от срока на приема, който ще изтече на 24 юли.

Общо 36 заявления са обработени във всички областни дирекции на ДФЗ в стартовия ден на подмярка 6.1. Най-активни са били младите фермери от област Видин, където са подадени 6 проекта. След тях са тези от Кърджали с пет заявления, а в Благоевград и в Шумен са обработени документите на по 4-ма кандидати.

Бюджетът на стартовата помощ за младите фермери за този прием е 35 млн. евро. Това означава, че около 1400 проекта ще имат шанс да получат финансиране.

В направление растениевъдство най-много са желаещите да отглеждат плодове – сливи, череши, праскови, орехи, показва справка за първия ден от приема. Няколко от подалите заявления за подпомагане са заявили, че ще отглеждат домати, други зеленчуци или култивирани печурки. Най-много млади фермери, които ще развиват животновъдство, са се насочили към зайци и пъдпъдъци, има и проекти за създаване на пчелни семейства и отглеждане на овце.

 

 

Leave a Comment