Р. Порожанов: Икономическият интерес към ПРСР често е нездравословен

1 млрд. лв. от предходната Програма за селските райони трябва да се усвоят през следващото полугодие
Снимка на Clubz.bg

Снимка на Clubz.bg

Предстои труден период за усвояване на общо 2.9 млрд. евро заедно с националното съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, заяви днес на форум за земеделие изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов.

Земеделските стопани и преработвателите могат да разчитат на над 1.1 млрд. евро по всички мерки, а общините – на 642 млн. евро. Останалите средства са в направленията агроекология и климат.

Новата ПРСР ще бъде по-ефективна само като бъдат избегнати лошите практики до момента, които в различните мерки са се настанили като заявления и като приложения, каза Порожанов, цитиран от БТА. „Предполагам, на всеки от вас е ясно какъв голям икономически интерес е съсредоточен в тази програма. В много случаи този интерес не е много здравословен – всеки се опитва по някакъв начин да усвоява европейски пари, включително и по ПРСР. Затова съвместните ни усилия са насочени това да бъде игнорирано на 100 процента“, каза директорът на фонда.

Той даде като пример за „нездравословния интерес“ с многобройните проекти по предишната ПРСР за изграждане на фотоволтаични централи. Те са били по мярката за прилагане на неземеделски дейности в селските райони. С какво фотоволтаиците са допринесли за икономическото развитие на селските райони, повишили са заетостта в тях и са спомогнали за благосъстоянието на местното население, попита шефът на ДФЗ.

„Наредбите трябва да са ясни, да създават ясни правила и да улеснят както администрацията, така и бенефициентите при изпълнението им, каза още ръководителят на фонд „Земеделие“.

По предходната Програма за селските райони предстои усвояването на над 1 млрд. лева през второто полугодие.

 

 

Leave a Comment