И Фич понижи рейтинга на Гърция в територията „боклук“

Гърция, намален кредитен рейтингСлед като „Стандард енд Пуърс“ намали рейтинга на Гърция с една степен до „ССС-“ като запази негативна перспектива, снощи и агенция „Фич“ го натисна дълбоко в територията „боклук“ (високорисков кредитен рейтинг).

„Фич“ намали дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Гърция до „СС“ от „ССС“, като в същото време намали и дълговия таван на страната до „ССС“ от „В-„. От „Фич“ прогнозираха като вероятно изпадането на Гърция в неплатежоспособност по отношение на нейния държавен дълг, притежаван от частни кредитори.

Снощи Гърция се оказа в неплатежоспособност спрямо МВФ, след като до края на деня не успя да покрие задължение към Фонда за около 1,55 млрд. евро.

„Фич“ отбеляза, че все още вярва, че гърците ще гласуват със „ЗА“ на планирания за неделя референдум относно последната спасителна програма, предложената от международните кредитори, но в същото време агенцията предупреди, че резултат „НЕ“ на референдума ще „повиши драматично“ риска за излизане на Гърция от еврозоната (сценарий, известен като „Grexit“).

 

Leave a Comment