Еднодневните трудови договори в помощ на земеделието стават официални

Фермерите осигуряват работниците за пенсия, здраве и злополука, работата на полето няма да се признава за трудов стаж

работничка на полето с лавандулаЕднодневните трудови договори за наетите в овощарството, зеленчукопроизводството и розобера, вече са приети окончателно. Депутатите гласуваха днес промените в Кодекса на труда, внесени от правителството.

Фермерите ще осигуряват работниците за пенсия, за здраве и за трудова злополука, но времето, през което те са били на еднодневни договори, няма да се брои за трудов стаж. Максималният срок, за който може да се сключват новите договори, е 90 дни.

БСП се обяви против промените в кодекса, а Михаил Миков ги нарече направо безумие.  „Работникът няма да бъде защитен, той е слабата страна. Това, което искате да направите от мнозинството е в полза само на работодателя”, заяви партийният лидер, цитиран от пресцентъра на БСП. Той попита какво точно означава трудов договор за един ден, има ли право на отпуска работникът в този случай и има ли всички произтичащи от Кодекса на труда защитни права и последици от трудовия договор.

Янаки Стоилов от БСП предложи минималният срок за наемане да е пет дни, а не един, а максималният – 45 дни вместо 90. Предложенията му не бяха приети.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов не само подкрепи промените, но и попита защо се ограничава срокът до 90 дни, а не е за 365 дни.

Социалният министър Ивайло Калфин мотивира предложението с обстоятелството, че много хора сега отказват да подписват договори за работа, защото губят социалните си придобивки. „Еднодневните договорите са краткосрочни и наетите по тях няма да бъдат лишени от помощите, които получават“, обясни той.

Из проекта на Закона за изменение и допълнение на кодекса на труда:

Чл. 114а. (1) Трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж.

(2) С един работник може да се сключват трудови договори общо за не повече от 90 работни дни в една календарна година.

(3) Трудов договор може да се сключва за професии, неизискващи специална квалификация в основна икономическа дейност „Растениевъдство“ – само за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят.

(4) Трудовият договор по ал. 1 съдържа данни за страните, място на работа, наименование на длъжността, размер на трудовото възнаграждение, дата на изпълнение на работата, продължителност, начало и край на работния ден. Продължителността на работното време е равна на пълната законоустановена продължителност.

(5) Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника срещу разписка в края на работния ден.

§ 3. Създава се чл. 128б:

„Задължение на работодателя да води трудово досие на работника или служителя Чл. 128б. (1) Работодателят е длъжен да води трудово досие на всеки работник или служител. (2) Трудовото досие на работника или служителя се създава при постъпване на работа и в него се съхраняват документите във връзка с възникването, съществуването и прекратяването на трудовото правоотношение.

 

 

Leave a Comment