119 папки на 41 институции стават публични до края на годината

Отворен е и регистърът на фонд „Земеделие“ с 11 получатели на държавна помощ за закупуване на млекомати

Румяна Бъчварова119 набори от данни, с които разполагат 41 структури на централната администрация ще станат публични, в отворен формат, до края на тази година. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова днес по време на конференцията „Данни канят – отворени данни за прозрачно управление“. В момента те се публикуват в отворен формат на Портала за отворени данни (opendata.government.bg) и ще могат да бъдат използвани от медиите, гражданите, гражданските организации и бизнеса за търговски и нетърговски цели.

 

Компютърна снимка на електронния портал за отворени данни

Компютърна снимка на електронния портал за отворени данни

В момента на портала са публикувани различен набор папки на общо 29 институции. Сред тях е и ДФ „Земеделие“ с регистъра за изплатените държавни помощи с цел изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване от земеделски производители. В него са качени общо 11 лица, които през 2013 и 2014 г. са закупили едно и също – млекомати на цена от 6650 до 8000 лв.

Открити са и данните на ГРАО, които бяха отворени по искане на вицепремиера Бъчварова. Те показват броя регистрации, които са извършени по постоянен и настоящ адрес, по населени места, по години и месеци за периода 2011 – 2015 година и отварянето им е свързано с опита на правителството да предотврати евентуални манипулации по време на предстоящите местни избори.

В конференцията участва и ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Той припомни, че един от приоритетите на Комисията на Жан-Клод Юнкер е изграждането на единен цифров пазар, който да осигури по-добър достъп за потребителите и предприятията до онлайн стоки и услуги в цяла Европа, да създаде подходящи условия за развитие на цифровите мрежи и новаторските услуги и да максимизира потенциала за растеж на европейската цифрова икономика. Златев цитира данни на ЕК, според които в повече от половина от случаите потребителите са принудени чрез попълване на формуляри да подават информация, която вече е налична в администрацията.

 

Leave a Comment