Затягат южната граница заради съмнения за шарка по овце и кози

554649_10200597451803916_142234655_nНовосформиран кризисен щаб в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) реши да засили контрола по южната граница на България. Повод за затягане на мерките бе случаят със заболели  244 броя дребни преживни животни в село Равадиново, община Созопол, област Бургас. Отначало ветеринарите били сигурни, че става въпрос за шарка по овцете и козите. Спешно извършените лабораторни анализи обаче отхвърлили диагнозата, информират в съобщение до медиите от БАБХ. Случаят със заболелите животни е от последните дни.

Освен граничните мерки, в повишена епизоотичната готовност са и неграничните области. Мерките целят недопускане на заболявания на територията на страната. „Цели се предотвратяване на  неблагоприятните последици за българското животновъдство от разпространяване на болести по животните“, се казва в съобщението.

Собствениците трябва да засилят мерките за биосигурност в животновъдните си обекти, съветват от БАБХ. Ще се организират и срещи с фермерите от рисковите области. Ще им бъдат разяснени мерките за предпазване на животните от възможни заболявания, характерни за района. Животновъдите ще бъдат запознати и с рисковете, които крие закупуването на животни с неизвестен здравен статус и произход, както и ако не са придружени с Ветеринарномедицинско свидетелство.

 

Leave a Comment