200 хил. българи работят в Гърция и нямат намерение да се връщат

Ивайло-Калфин200 хил. българи работят в Гърция и няма индикации, че са готови да се върнат у нас. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин във Варна.

Голяма част от работещите в Гърция българи са заети в сферата на туризма. В същата сфера у нас има дефицит на обучена работна ръка, посочи Калфин, цитиран от „Дарик“. За да може българите да предпочетат да останат в родината, се обсъждат различни варианти за заетите в сферата на домашните услуги, включително и възможности за признаване на неформално образование. Това би могло да ускори процесите в страната ни така, че да се появят специалности в области, в които също има дефицит на българския пазар.

Българите в Гърция са работещи хора, а не такива на социални помощи. Трябва да използваме максимално този потенциал в секторите на икономиката, в които има търсене, отбеляза Калфин.

По официални данни в Гърция работят около 120 000 българи, но се предполага, че през лятото броят им набъбва до 200 000. Голяма част от тях живеят трайно в южната ни съседка и не са сезонни работници.

 

 

Leave a Comment